НОВИНИ

Правителството дава 400 000 лева на Рилския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 24.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
тайните рилския манастир снимки
Слушай новината

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Иван Рилски", се казва в прессъобщение на министерството.

Като част от световното наследство ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент, за запазването и съхранението в автентичен вид на манастирския комплекс, поради което българската държава ежегодно подпомага финансово чрез Закона за държавния бюджет дейността на манастирското братство за стопанисването сградния фонд на манастира, посочват от Министерството на културата.

Манастирът е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Рилският манастир, в това число и Хрельовата кула, църквата, манастирските сгради и църквата „Свети Лука" са обявени през 1927 г. за „народна старина" (Държавен вестник, бр. 69 от 1927 г.). През 1968 г. Хрельовата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието (Държавен вестник, бр. 77 от 1968 г.). На 7-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, проведена от 5 до 9 декември 1983 г. във Флоренция (Италия), Рилският манастир е обявен за обект на световното културно наследство. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея много старинни предмети, като църковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родриго се оплака от расизъм след двубоя с Аржентина и спречкването с Лео Меси
Родриго се оплака от расизъм след двубоя с Аржентина и спречкването с Лео Меси
Аоияма постигна седма победа на сумо туринра във Фукуока
Аоияма постигна седма победа на сумо туринра във Фукуока