НОВИНИ

Предсрочните избори и Олимпиадата в Париж: Опасения за сигурността при смяна на властта

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:20, 16.06.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Политика
Слушай новината

Евентуалната смяна на властта дни преди началото на Олимпийските игри в Париж поражда опасения за сигурността на спортното събитие. Вторият тур на предсрочните парламентарни избори във Франция ще се проведе на 7 юли, а откриването на игрите е на 26 юли.

Камери за наблюдение с изкуствен интелект, десетки хиляди мобилизирани полицаи, над 4500 военни и дори спецчасти от чуждестранния легион - Франция не пести усилия и включва най-новите технологии и най-опитните сили, за да гарантира сигурността по време на лятната Олимпиада в Париж.

Организацията на спортното събитие е безупречна и политическите събития едва ли ще ѝ повлияят, заяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах при посещението си във френската столица тази седмица:

"Не, не сме притеснени и имаме причина да не се притесняваме. Защото се убедих в единството на политическите партии, които иначе са конкуренти в тези избори. Говоря за единството им относно организацията на Олимпийските игри."

Едва ли някой от организаторите би допуснал, че Олимпийските игри, които традиционно обединяват, в този случай могат да разединят нацията. Подобни опасения обаче изказват представители на най-големия полицейски синдикат. Според тях евентуална смяна на правителството поражда допълнителни рискове за церемонията по откриване на игрите на голямо пространство край Сена. Причината - успехът на крайната десница вече предизвика протести в Париж.

Левицата се обединява, за да даде отпор, а световното спортно събитие е потенциална сцена за сблъсък на крайните настроения. Особено ако прогнозите за победа на Националния съюз - тоест крайнодесните, се сбъднат.

Клара Хот, ресурсен учител: "Страх ме е. Аз съм специализиран учител на хора без дом, на мигранти. Според мен идването на крайната десница на власт би означавало единствено увеличаване на мизерията. А ефектът на мизерията върху хората, с които работя всекидневно, означава повече недоволство."

снимки: БГНЕС

Ако крайната десница спечели предсрочните избори, това несъмнено ще попречи на подготовката на Олимпийските игри, смята и бившият началник на френската полиция Фредерик Пешнар. Пред "Франсинфо" той поясни, че смяната на министъра на вътрешните работи и неговия екип би разклатила из основи сигурността на събитието и би довела до редица проблеми. Настоящото управление обаче, не коментира подобен сценарий.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова загуби финала във Валенсия
Виктория Томова загуби финала във Валенсия
Людмила Самсонова спечели турнира на тревни кортове в Хертогенбош
Людмила Самсонова спечели турнира на тревни кортове в Хертогенбош