Премиерът Борисов се срещна с представители на сдруженията на превозвачите

от БНТ
11:20, 17.06.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
премиерът борисов срещна представители сдруженията превозвачите

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари.

По време на разговора бяха обсъдени съображенията и опасенията на бранша предвид предстоящото гласуване на Пакета "Мобилност" I на 8 юли в Европейския парламент. На срещата присъстваше и министъра на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов подчерта, че българската позиция е ясна и категорична относно недопускането на текстовете за връщането на превозните средства в държавата по установяване невъзможността да се ползва седмичната почивка на охраняем паркинг в превозното средство. В хода на срещата бяха обсъдени и текстовете, свързани със задълженията на водача да се връща в държавата по регистрация, без да се отчита правото му на избор, както и неясноти около прилагането на текстовете за командироването им, които пречат на нормалното функциониране на пазара. "Убедени сме, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да запазят конкуренцията в транспортния сектор на Европа, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Към този момент ресорната комисия в Европейския парламент отхвърли предложенията на България и другите периферни страни на ЕС по Пакета "Мобилност" I. С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното връщане на камионите в страната по регистрация на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите. Гледането на Пакета "Мобилност" I в Европейския парламент е насрочено за 8 юли, когато ще бъдат обсъдени и допълнителните предложения за промени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започва проверка на районната прокуратура в Самоков
Започва проверка на районната прокуратура в Самоков
Депутатите намалиха изискванията за членове на КЕВР
Депутатите намалиха изискванията за членове на КЕВР