Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Премиерът Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

от БНТ
16:50, 27.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
премиерът кирил петков участва извънредното заседание европейския съвет брюксел
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май в Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски.

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

По темата енергетика, лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция по отношение на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифициране на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност, фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени преустановяването на доставките на газ за България от "Газпром експорт" на 27 април 2022 г. поставя сериозни предизвикателства пред енергийните и икономическите ни системи.

В тази връзка България последователно защитава позицията, че за преодоляване на тези предизвикателства са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Петков е освободен от длъжността заместник-министър на отбраната
Александър Петков е освободен от длъжността заместник-министър на отбраната
След тайните партита на Борис Джонсън - политическото лицемерие взривява обществото на Острова
След тайните партита на Борис Джонсън - политическото лицемерие взривява обществото на Острова