НОВИНИ

Пренасочват към 6 квартала парите за ремонт на Борисовата градина

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:45, 09.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
пренасочват квартала парите ремонт борисовата градина
Слушай новината

Парите за ремонт на Борисовата градина ще бъдат пренасочени за облагородяването на 6 столични квартала.

Едно от пространствата, които ще бъде облагородено с тези средства, е градинката пред хотел "Рила". Разчистването там вече започна, предстои и нейното озеленяване.

От над 9 млн. лв. европейски средства, предвидени за ремонт на Борисовата градина, част ще бъдат вложени за ремонт и облагородяване на около 50 междублокови пространства в 6 столични района. Все още не е ясно кои ще са те като това до голяма степен ще зависи от активността на районните кметове и техните предложния.

Облагородяването ще включва поставяне на улично осветление, скамейки, паркоместа пред жилищните блокове. Всичко това ще бъде изградено след решение на Столичния общински съвет.

От тези 50 междублокови пространства, в 26 от тях ще се изградят и детски площадки.

Заместник-кметът по екология в Столичната община Десислава Билева обясни, че година и половина продължават обжалванията на процедурата за ремонт на Борисовата граница от страна на две сдружения.

"Те обжалват не избора на изпълнител, а че проектът за ремонт на парка не подлежи на ОВОС. Всичко това поставя под огромен риск тези 9 млн. лв., защото те трябва да бъдат изразходвани до края на 2023 г. Столична община няма да позволи средствата да бъдат загубени и това решение е взето по спешност", обясни Билева.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков пък призова какъвто и да е изходът от съдебните процедури, да бъдат заделени евросредства за общинското предприятие "Паркови градини", което стопанисва Борисовата градина, за да могат да бъдат извършени някои от крайно наложителните ремонти в парка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец заминава за лагер в Анталия
Лудогорец заминава за лагер в Анталия
Роберто Мартинес е новият селекционер на Португалия
Роберто Мартинес е новият селекционер на Португалия