НОВИНИ

Пресиян Коев: Дано Australian Open да бъде катапулт за младите български тенисисти през 2023 година

пресиян коев дано australian open катапулт младите български тенисисти 2023 година
Снимка: БФ Тенис
bnt avatar logo
от БНТ
15:39, 12.01.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Треньорът Пресиян Коев изрази надежда, че Australian Open 2023 може да бъде катапулт за талантливите български тенисисти, които ще се включат в надпреварата в Мелбърн.

Коев отпътува като представител на БФ Тенис заедно с петимата ни представители ни при юношите и девойките, които ще се борят за успешно представяне в "Мелбърн Парк".

При юношите България ще бъде представяна от шампионите от "Ориндж Боул" – Илиян Радулов и Адрияно Дженев. Освен на двойки двамата ще вземат участие и в основната схема на сингъл, където Радулов ще бъде поставен под №2.

При девойките директно в основната схема място намери Йоана Константинова, а от квалификациите ще стартират Росица Денчева и Елизара Янева.

Преди началото на Australian Open българските таланти ще се включат на турнир в Тралалгон, като ден преди неговия старт Пресиян Коев даде интервю за сайта на БФ Тенис, в което сподели очакванията си от надпреварите на "Зеления континент".

- Г-н Коев заминахте за Австралия с българските тенисисти. Какви са очакванията ви?
- Петимата наши състезатели на Australian Open са дебютанти През 2022 г. те записаха победи на силни турнири. Доста от съперниците им са познати и са надделявали срещу тях. Най-вече погледите са насочени към Илиян Радулов, който ще бъде втори поставен на Australian Open. Знам, че всички наши състезатели са провели отлична подготовка. Намират се в добра форма и имат самочувствието да постигнат победи.

- Какво е най-важното преди дебют на такъв турнир?
- Участието на такъв турнир е опит и потапяне в най-дълбоките води на професионалния тенис. Основната схема при юношите и девойките започва във втората седмица на основната схема при мъжете и жените. Там младите играчи ще могат да бъдат заедно с най-големите звезди на тениса в момента. Този опит ще е безценен. Най-вероятно и петимата ни тенисисти ще имат класирането и възможността да играят на всичките турнири през годината от Големия шлем. Убеден съм, че още българи ще се прибавят към тях за Ролан Гарос. Това ще им даде спокойствие и увереност да планират подготовка така, че пиковете им да бъдат за турнирите от Големия шлем, ще ги накара да роботят още по-професионално и целенасочено.

- До колко резултатите от миналата година помагат на младите ни тенисисти?
- Този опит им помага. Доброто участие на турнирите от най-висока категория им дава самочувствие. Тук трябва да добавим и турнира в Пловдив, който също е от най-висока категория. Трябва обаче да отбележим, че голяма част техните връстници вече имат опит и на ниво турнири за мъже и жени. Така от гледната точка на турнири за юноши и девойки сме много добре, но от гледна точка на турнири за мъже и жени леко изоставаме. Ще е хубаво да има повече ITF турнири за мъже и жени в България.

- Как ще коментирате сериозните успехи на българските тенисисти през миналата година?
- Само позитиви може да има за страхотното представяне! Видно е, че има прогрес и импулс в представянето. Преди години си спомням когато Томова и Шиникова бяха извън топ 400, а изведнъж Изабелла скочи напред в класацията. Тогава си говорих с треньора на Вики, който каза, че това представяне на Шиникова е мотивирало още повече Томова да покаже най-доброто от себе си. Можем да кажем, че се получава много здравословна конкуренция между младите ни таланти. Имената с добри резултати при юношите и девойките през 2022 г са различни. Това показва дълбочина на групата от състезатели, идващи към мъжкия и женски национален отбор на България.

- Пътувате като група на този турнир. Това помага ли на състезателите?
- Разбира се, че помага присъствието на треньор. В годините сме си говорили как български състезатели се представят по-добре когато има екип с тях. Това е стъпка в правилната посока. Надявам се на следващите турнири от Големия шлем българския щаб да бъде още по-голям.

- Какво ще пожелаете на младите ни състезатели за турнирите в Австралия?
- Да се насладят на момента. Да покажат най-доброто от себе си в което съм убеден. Australian Open да бъде катапулт за тях през 2023 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шеф на петролен гигант избран за председател на конференцията на ООН за климата
Шеф на петролен гигант избран за председател на конференцията на ООН за климата
Откриха втора партида секретни документи, свързани с Джо Байдън
Откриха втора партида секретни документи, свързани с Джо Байдън