НОВИНИ

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов поздрави спортистите от Стария континент за представянето на световния шампионат в Будапеща

президентът европейската атлетика добромир карамаринов поздрави спортистите стария континент представянето световния шампионат будапеща
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 30.08.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов поздрави спортистите от Стария континент за представянето на световния шампионат по лека атлетика за мъже и за жени в унгарската столица Будапеща.

"Бих искал да поздравя всеки един състезател, който представляваше Европейска атлетика на Световно първенство", заяви Карамаринов, който присъства в унгарската столица като президент на Европейската атлетика и като член на Съвета на Световната атлетика.

"Самото класиране за Световно първенство е изключително постижение, което заслужава да се отбележи и се постига само чрез упорит труд и отдаденост. Много от тези, които бяха в Будапеща, сигурен съм, ще представят своите страни и на Европейското първенство по лека атлетика в Рим следващата година. Очаквам с нетърпение да ги видя отново в действие, този път на континенталната сцена в това, което е най-важния и престижен форум на нашата организация", добави той.

"В Будапеща атлетите от Европа спечелиха 16 златни медала, което е най-големият брой за спортисти на нашия континент от 2017 година насам,които дойдоха от девет федерации-членки. Освен това бяха спечелени и още 31 сребърни и бронзови медала. Общо 18 нации от Европа спечелиха отличия от Световното. Това означава, че почти една трета от нашите федерации-членки са имали поне един медалист на шампионата, което отново показва силата на нашия спорт на най-високо ниво в цяла Европа и в целия спектър от лекоатлетически събития от спринтове до спортното ходене", отбелязва още Карамаринов.

"Трябва да припомним и двата рекорда на шампионатите, поставени от европейски атлети в Будапеща, пет световни рекорда, 36 национални рекорда, огромен брой лични постижения. Тук ще спомена Матю Хъдсън-Смит от Великобритания, който постави европейски рекорд на 400 метра от 44.26 секунди и подобри върхово постижение на континента, което се задържа в продължение на 26 години. След успеха по време намного силното и добре организирано състезание в унгарската столица, очаквам с нетърпение да почета много от победителите лично на нашата Гала вечер на годишните награди, която тази година ще бъде Вилнюс, Литва на 21 октомври. Там ще обяви Европейските атлети на годината за 2023 година", заяви българинът.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансирането на болниците - защо има голяма разлика в заплатите?
Финансирането на болниците - защо има голяма разлика в заплатите?
Ураганът Идалия връхлетя Флорида
Ураганът Идалия връхлетя Флорида