НОВИНИ

Президентът Радев: Босна и Херцеговина може да разчита и занапред на българската подкрепа за ЕС

президентът радев босна херцеговина разчита занапред българската подкрепа
bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 12.04.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Босна и Херцеговина може да разчита и занапред на българската подкрепа за присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС) и изпълнение на необходимите реформи. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който е на официално посещение в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С активни усилия България върна темата за европейската интеграция на Западните Балкани във фокуса на дневния ред на ЕС, посочи Радев. Той поздрави Босна и Херцеговина за статута на страна кандидат за членство в ЕС, както и за водената конструктивна и активна външна политика.

България първа призна преди повече от 30 години независимостта на Босна и Херцеговина и ще продължава да подкрепя суверенитета, единството и териториалната ѝ цялост, увери президентът Радев. Държавният глава заяви готовността на България за задълбочаване на партньорството в сферата на сигурността и възможността за военно обучение и образование в контекста на евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и сътрудничеството с НАТО.

Министър Конакович изрази признателност за последователната подкрепа на България за европейското бъдеще на Западните Балкани. Той запозна президента с напредъка на страната и предприетите стъпки и реформи по пътя на европейската ѝ интеграция.

Държавният глава Румен Радев и министър Конакович откроиха значението на регионалното сътрудничество за постигане на просперитет и сигурност на фона на глобални и европейски кризи, които намират пряко отражение на Балканите.

„Колкото повече надграждаме нашата свързаност във всеки аспект, толкова по-подготвени ще са държавите ни за предизвикателствата, пред които се изправяме“, заяви Румен Радев. Той открои политиката на България в сектора на енергетиката за развитие на междусистемната свързаност със съседните ни страни и повишаване на енергийната независимост в целия регион и Европа

Принос в тази насока имат пуснатият в експлоатация миналата година интерконектор с Гърция, споразумението за свободен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската компания „Боташ“, по което днес пристигна първият танкер с втечнен природен газ, както и инициирания от България проект Solidarity Ring за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан. Очакваното до края на 2023 г. откриване на газовата връзка със Сърбия може да допринесе за енергийната независимост и на Босна и Херцеговина, допълни Румен Радев.

Перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, инвестиционния сектор, туризма, образованието също бяха обсъдени по време на срещата. Министър Конакович покани президента Румен Радев да посети Босна и Херцеговина в близко бъдеще.

По-рано днес Конакович се срещна със служебния министър-председател Гълъб Донев и със служебния министър на външните работи Николай Милков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийски външен министър е на посещение в Саудитска Арабия за първи път от 2011 г.
Сирийски външен министър е на посещение в Саудитска Арабия за първи път от 2011 г.
Хебър отнесе Левски в първия полуфинал във волейболното първенство при мъжете
Хебър отнесе Левски в първия полуфинал във волейболното първенство при мъжете