НОВИНИ

Президентът Радев участва в откриването на изложбата "Българска археология 2020"

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 11.02.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

Трябва да подкрепяме мисията на българските археолози, които ни свързват с миналото и ни дават възможност да обогатяваме представите си за света и да се гордеем с изключително богатото културно наследство по българските земи. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в откриването на 14-ата Национална археологическа изложба "Българска археология 2020".

Експозицията представя най-значимите и интересни находки от теренната работа на българските археолози през отминалата година и се организира по повод Деня на археолога - 14 февруари.

В приветствието си държавният глава Румен Радев посочи, че откритията през 2020 г. са поредно свидетелство за силната българска школа в археологията, която се е доказала благодарение на талантливите археолози и богатото ни културно наследство.

"За тази професия са нужни аналитичност, много знания и умения да се пренасяш в други епохи, както и безрезервна отдаденост", посочи президентът.

Сн. Десислава Кулелиева

Държавният глава заяви, че страната ни трябва по-активно да популяризира културното си наследство и историческите находки което ще създаде туристически и икономически перспективи за развитие на регионите в страната. Президентът пожела успех на археолозите и през новия сезон.

Изложбата "Българска археология 2020" представя над 350 експоната от Праисторията до Средновековието и може да бъде разгледана до 2 май в Централна зала на Националния археологически институт с музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мюлер е с COVID-19,пропуска финала на Световното клубно първенство
Мюлер е с COVID-19,пропуска финала на Световното клубно първенство
Тома Биков: Явяваме се на избори, за да решаваме проблеми
Тома Биков: Явяваме се на избори, за да решаваме проблеми