НОВИНИ

Примирие в Нагорни Карабах, разоръжават се силите на етническите арменци

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:01, 20.09.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на руски миротворци, влезе в сила в Нагорни Карабах. Пробивът дойде 24 часа след като Азербайджан започна офанзива в анклава, за да възстанови пълен контрол над своята територия.

Нагорни Карабах е населен с етнически арменци, но международно е признат като част от Азербайджан. Москва съобщи, че руски миротворци са били убити при нападение срещу автомобила им в Нагорни Карабах.

27 загинали и над 7000 евакуирани заради военните действия в Нагорни Карабах

Примирието, потвърдено от двете страни, предвижда разоръжаване и разпускане на арменските сепаратистки сили в Нагорни Карабах и изтегляне на арменските части, въпреки че Ереван отрича военно присъствие на място.

Разговори за бъдещето на района и на етническитe арменци, които го населяват, започват утре в азербайджанския град Евлах, на около 100 км от Степанакерт - административния център на Нагорни Карабах. Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че руските миротворци носят "пълна отговорност" за сигурността на местното население.

"Република Армения не е участвала по никакъв начин в изготвянето на текста за примирието и не е участвала в преговорите", каза премиерът на Армения Никол Пашинян.

Предстоящите преговори са по въпроси на реинтеграцията на Нагорни Карабах към Азербайджан. Според Ереван е малко вероятно етническите арменци да живеят под азербайджанско управление. Засега не е ясно дали ще се стигне до бежанска вълна към Армения. В анклава живеят 120 000 етнически арменци.

"Няма невъзможни неща в идеален свят. За това обаче трябва да си говориш с хората, а не да стреляш по тях", каза Паруир Ховханисян - зам.-министър на външните работи на Армения.

Азербайджан обясни военната операция като отговор на въоръжени провокации от етнически арменци в района. Действията на Баку бяха посрещнати с остри критики от Съединените щати и Европейския съюз. Те призоваха към преговори и посочиха, че военната операция влошава допълнително хуманитарната обстановка в Нагорни Карабах.

От девет месеца Баку блокира Лачинския коридор - единствения път от Армения към анклава. Двете бивши съветски републики водят две войни за Нагорни Карабах. През 2020-та Баку с подкрепата на Анкара успя да си върне територии около и във вътрешността на територията. Прекратяването на огъня тогава предвиждаше и разполагане на около 2000 руски миротворци.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничава се вносът на мед след протеста на пчеларите
Ограничава се вносът на мед след протеста на пчеларите
Лил победи Олимпия Любляна на старта си в Лигата на конференциите
Лил победи Олимпия Любляна на старта си в Лигата на конференциите