НОВИНИ

Продължава евакуацията на хора от Афганистан

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:29, 22.08.2021
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Пентагонът се разпореди да бъде задействана американската гражданска авиация за евакуация от Афганистан. Ще бъдат мобилизирани 18 самолета, но те няма да летят до летището в Кабул, а ще превозват хора вече пристигнали от Афганистан в други страни.

Афганистанка роди по време на евакуационен полет с американски самолет от Близкия изток до базата Рамщайн в Германия. Жената започнала да ражда в машината C-17, но имала проблем с кръвното. Пилотът снижава самолета, за да повиши налягането на борда. След кацането в Германия бежанката е поета от медицински екип и ражда момиченце в товарния отсек на машината.

Според свидетели, цитирани от Ройтерс, талибаните стрелят във въздуха и използват палки, за да въведат ред на летището в Кабул. Изпратен е и батальон със специално назначение. На летището продължават да се тълпят хора, които искат да напуснат страната.

"Работех в германски офис. Прекарах две нощи на летището. Няма храна, няма вода. Искам да ида в чужбина, за да дам добро образование на децата си", сподели Хасиба, жителка на Кабул.

Британското правителство иска полетите да продължат и след изтеглянето на американските войници - 31 август. Лондон смята, че нито една страна няма да успее да евакуира всичките си граждани до този срок.

Според водача на антиталибанската съпротива Ахмад Масуд войната е неизбежна, ако радикалните ислямисти откажат диалог. Неговите сили са в долината Панджшир. Пред телевизия Ал Арабия синът на Ахмад Шах Масуд заявява още, че не възразява срещу правителство с участието на талибаните и че то трябва да бъде обединяващо. Преди това радикалните ислямисти дадоха ултиматум на командирите в долината Панджшир да се предадат.

Тръмп се нахвърли на Байдън заради начина на изтегляне от Афганистан

Бившият американски президент Доналд Тръмп критикува политиката на сегашния стопанин на Белия дом в Афганистан.

"Виетнам изглежда като майсторски клас по стратегическо планиране в сравнение с катастрофата на Джо Байдън", коментира Тръмп.

Путин: Русия не иска афганистански бойци, представящи се за бежанци, на своя територия

Руският президент Владимир Путин критикува идеята на някои западни страни да разположат афганистански бежанци в съседните централноазиатски държави, докато се обработват визите им.

"Не искаме у нас да се появят бойци под прикритието на бежанци", категоричен бе Путин.

Спешна среща на Г-7 за Афганистан ще се проведе на 24 август в Лондон.

Лидерите на Г-7 ще обсъдят кризата в Афганистан

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси мина през Арсенал, Лукаку блесна за „сините“
Челси мина през Арсенал, Лукаку блесна за „сините“
С ваксина, антитела или отрицателен PCR се допускат студенти в МУ-Пловдив, гласи заповед
С ваксина, антитела или отрицателен PCR се допускат студенти в МУ-Пловдив, гласи заповед