НОВИНИ

Прогресира ли всъщност Байерн при Нагелсман?

байерн мюнхен отново победи псж изхвърли шампионската лига
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 21.03.2023
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Байерн Мюнхен прилича на стенен часовник с махало през настоящия сезон. Тъкмо си кажеш, че всичко се нарежда и баварците навлизат в познатия си образ и те изненадат всички с поредния съмнителен резултат и се люшнат обратно в другата посока. Съмнителен от гледна точка на представянето им, особено като се отчетат възможностите на този отбор. Треньорът им – симпатичният, едва 35-годишен Юлиян Нагелсман – каза след поражението от Байер Леверкузен през уикенда, че ако тимът успее да обедини страстта и глада за успехи заедно с чисто техническите умения на играчите, то тогава абсолютно всичко е възможно. Това е вярно. Но е и прекалено елементарно за клуба от Алианц Арена. Това го знаят всички, дори и недоброжелателите на Байерн. И не бива да излиза от устата на треньора им, точно от когото се очаква да намери рецептата за това „обединение“ на страстта и уменията на футболистите.

Байерн в никакъв случай не е закъсал. Просто изживява нетипичен сезон и се търсят причините. Наближава април, а отборът е на второ място с една точка изоставане от лидера в класирането. Което е, меко казано, необичайно за последното десетилетие. И дори и най-големите поддръжници на теорията, че предстои поредният прекалено лесен рейд за баварците към титлата, вече би трябвало да са леко разколебани в твърденията си. Да, в Леверкузен със сигурност нямаше и късмет за Нагелсман – две дузпи, отсъдени след две консултации с ВАР за първоначални две несъществуващи симулации и два гола на Паласиос след две изпълнения в десния ъгъл на Ян Зомер. Можеше и да е по-различно, особено като се отчете, че Байерн водеше, макар да не беше по-добрият тим на терена. Загубата обаче дойде някак по естествен начин, което е притеснителното за любителите на колоса от Мюнхен.

Спортният директор на клуба Хасан Салихамиджич каза, че „това не е философията на Байерн“, като изрази искрено учудване от ниската степен на желание, настървеност и себеотстояване. Двата фаула на Упомекано и Павар, довели до наказателните удари, говореха за някакво скрито напрежение, невнимание, безпокойство в играта на рекордьора по титли в Германия. По-рано през сезона тимът загуби и визитите си на Аугсбург и Борусия Мьонхенгладбах, имаше и серия от три последователни ремита в Бундеслигата.

Не може да не се отчете, че фигури като Джамал Мусиала заслужават комплименти. И не само заради статистическите си показатели, включващи 15 гола и 12 асистенции във всички турнири. Офанзивният футболист направо лети, беше и лидер на Германия по време на Мондиала въпреки нулевия си опит на подобни първенства. И е доста лоша новина, ама доста лоша, че в понеделник долетя вестта, че Мусиала е получил травма в бедрото и няма да вземе участие в първите мачове на Бундестима за годината. А след паузата за националните отбори за Байерн Мюнхен се задава гостуване на водача в класирането – Klassiker с Борусия Дортмунд, след което и мегасблъсъкът със стария познайник Хосеп Гуардиола и Манчестър Сити на 1/4-финалите в Шампионската лига. Притеснително, особено ако човек вникне в думите на Салихамиджич.

Успехът винаги има много бащи, докато провалът – една майка. И Нагелсман е наясно с това. Никой не е абониран да печели вечно шампионската титла в страната си и рано или късно Байерн ще преотстъпи короната си на друг тим. Но ще е особено болезнено за даден треньор точно той да бъде човекът, сложил край на победоносната шампионска серия.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мият улиците в София - възможни са затруднения в трафика
Мият улиците в София - възможни са затруднения в трафика
Навратилова за битката с рака: На практика вече съм здрава
Навратилова за битката с рака: На практика вече съм здрава