НОВИНИ

Проклятието на №9 в Челси

Ромелу Лукаку Тухел
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 30.06.2022
Чете се за: 07:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Едни от най-известните голмайстори в световния футбол са носели №9 на екипите си – от Алън Ширър до Роналдо, от Габиел Батистута до Роберт Левандовски.

В Челси обаче номерът, който е свързван с едни от най-добрите нападатели в света, не се радва на успех на стадион “Стамфорд Бридж”. Футболният сайт “Гол” припомня, че футболистите с №9 на гърба в лондонския клуб не се представят на желаното ниво.

Висшата лига през 20 век

Първият футболист, който играе с този номер в Челси във ерата на Висшата лига е Тони Каскарино от 1992 до 1994 г. Вероятно той слага началото на слабата статистика с шест шампионатни гола за два сезона. От 1994 до 1996 г. Марк Стейн бележи 25 гола в 63 мача. След него Джанлука Виали печели Купата на Англия, Купата на Лигата, Суперкупата на УЕФА и Купата на носителите на национални купи от 1996 до 1999 г. Проклятието започва да казва своята дума през сезон 1999/2000, когато Крис Сътън бележи само един шампионатен гол за кампанията, въпреки трансфера си от Блекбърн Роувърс на стойност 10 млн. паунда.

Джими Флойд Хаселбанк (2000-2004)

Преди да започнем с провалите, нека отличим една легенда на клуба. Нападателят идва от Атлетико Мадрид за рекордните за клуба 15 млн. паунда. Той бележи в дебюта си и вкарва 26 гола в първия си сезон. Суринамецът е автор на 29 попадения във втория си сезон, преди да отбележи спад през последните две години от престоя си, което му носи трансфер в Мидълсбро.

Матея Кежман (2004-2005)

През сезон 2004/2005 Челси печели титлата под ръководството на мениджъра Жозе Моуриньо. Сърбският футболист пристига в Лондон с голяма репутация след силен сезон в ПСВ Айндховен. Той бележи 4 гола в 25 мача и напуска клуба в посока Атлетико Мадрид.

Ернан Креспо (2005-2006)

Аржентинецът играе важна роля в тима. Лондончани печелят втора поредна титла, а нападателят вкарва 13 гола във всички турнири. Креспо и семейството му не се чувстват у дома в Англия, което означава, че феновете не успяват да видят истинските му възможности. Преди договорът му със “сините” да изтече, той играе под наем в Интер.

Халид Буларуз (2006-2007)

Датчанинът играе на позицията централен защитник. Той е купен от Хамбург, но поради контузии и слаба форма, рядко играе през сезона, преди да бъде продаден следващото лято.

Стив Сидуел (2007-2008)

До момента изброените футболисти или разочароват след трансферите си, или не притежават качествата за Челси, или дори не са централни нападатели. Стив Сидуел покрива всички тези характеристики. Полузащитникът подписва с клуба като свободен агент, след силен сезон в изкачилия се в елита Рединг. Той играе 25 мача преди да бъде продаден, като затвърждава още една тенденция – играчът с №9 бива продаден след само един сезон.

Франко ди Санто (2008-2009)

Единственият позитивизъм от годината на ди Санто в Челси, е че номерът се завърна на гърба на нападател. Той играе осем шампионатни мача без да отбележи гол, преди да бъде отдаден под наем на Блекбурн Роувърс и по-късно продаден на Уигън Атлетик.

Фернандо Торес (2011-2014)

Испанецът поставя рекорда за най-голяма сума, похарчена от британски клуб. 50-те милиона платени от Челси осигуряват един от най-слабите трансфери в клубната история. Нападателят ще бъде запомнен с това, че чака 903 минути за дебютно попадение, класира тима на финал за Шампионска лига с гол срещу Барселона и с пропуска на празна врата срещу Манчестър Юнайтед през семтември 2011 г.

Радамел Фалкао (2015-2016)

Колумбиецът вече имаше опит във Висшата лига с екипа на Манчестър Юнайтед. Нападателят отбеляза само един гол в десет мача във Висшата лига, преди да се завърне в Монако.

Алваро Мората (2017-2018)

Столичани отново решиха да платят голяма трансферна сума за испанец. Алваро Мората струва 70 млн. паунда на Челси. Той подписа 5-годишен договор, но бе отдаден под наем след едва 18 месеца. Нападателят се завърна в клуба през сезон 2019-2020, но облече екипа с №29, в опит да избегне проклятието.

Гонзало Игуаин (2019)

Финалистът с Аржентина от световното първенство през 2014 г. прекара шест месеца под наем в Челси, но през повечето време не изглеждаше във форма и не отговаряше на темпото на Висшата лига. След 5 гола в 18 мача той се завърна в Серия А.

Тами Ейбрахам (2019-2021)

След впечатляващ сезон под наем в Астън Вила Франк Лампард се довери на продукта на академията. През сезон 2019/2020 Челси се класира за Шампионска лига, като англичанинът отбеляза 18 гола в 47 мача. В следващия сезон обаче нападателят вкара само 12 гола. Контузия на глезена и пристигането на Томас Тухел сложиха край на кариерата му в Челси. Що се отнася до футболисти с №9, той заслужава да бъде отличен.

Ромелу Лукаку (2021-22)

Тами Ейбрахам бе продаден и заради завръщането на Ромелу Лукаку, който бе рекордна покупка от 97.5 млн. паунда за носителите на Шампионска лига. След осем гола в 26 шампионатни мача, още не е ясно къде се объркаха нещата. Контузии, загуба на форма, липса на заинтересованост, недомислени медийни изяви са все сред причините за посредствения му сезон. Нападателят се завъръна под наем в Интер, което доказва, че проклятието продължава да обърква плановете на клуба.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За трети път поругават паметници на Александър Стамболийски в Пазарджишко
За трети път поругават паметници на Александър Стамболийски в Пазарджишко
Председателят на парламента сигнализира за сериозен проблем с бюджета на НЗОК
Председателят на парламента сигнализира за сериозен проблем с бюджета на НЗОК