НОВИНИ

Прокуратурата: Борбата с трафика на хора е наш приоритет

Айше Сали
от Айше Сали
13:03, 15.11.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник главният прокурор Мария Павлова, заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова и заместник директорът на Националната следствена служба Юлиана Петкова се срещнаха с координатора на Европейския съюз за борба с трафика на хора Диан Шмид, която е на официално посещение в България.

Заместник главният прокурор Мария Павлова представи националната правна уредба по отношение на борбата с трафика на хора. Тя подчерта, че разследването и предотвратяването на този вид престъпления са приоритет за българската прокуратура.

Павлова посочи, че през август т.г. бе създадено Специализирано междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на престъпления, свързани с нелегалната миграция. Всеки месец звеното представя публично резултатите от своята дейност.

Мария Павлова припомни, че заедно с Лада Паунова и Юлиана Петкова участват в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет.

Заместник-председателят на ВКС Лада Паунова посочи, че във Върховния касационен съд съществува регистър за този тип дела, който помага да бъде извършван своевременен анализ и да бъдат набелязвани конкретни проблеми при разглеждането им. Предстои разширяването му.

Лада Паунова поиска единната информационна система на съдилищата да позволява събиране на информация за всички образувани и разглеждани от съдилищата в страната дела за трафик на хора.

Юлиана Петкова, заместник-директор на Националната следствена служба, отбеляза, че капацитетът на службата да разследва случаи на трафик на хора в момента е силно подценен. Тя припомни, че в миналото знакови дела са били разследвани успешно от службата и са завършвали с влезли в сила осъдителни присъди.

Координаторът на Европейския съюз за борба с трафика на хора Диан Шмит подчерта важността на сътрудничеството между националните власти и Европейския съюз за изпълнението на Директива относно предотвратяването и борбата с трафика на хора, защитата на жертвите и съдебното преследване на трафикантите.

Тя насърчи българските институции да използват всички възможни законови инструменти за борба с този тип престъпления, като съвместни екипи за разследване, сътрудничество с Евроджъст, Европол и др.

В хода на разговора между представителите на съдебната власт и европейския координатор се постигна съгласие, че от ключово значение за борба с трафика на хора и постигането на по-добри резултати са координацията между институциите на национално и европейско ниво, обменът на данни и добри практики.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска делегация е в Света гора за празника на манастира "Свети вмчк. Георги Зограф" (ГАЛЕРИЯ)
Българска делегация е в Света гора за празника на манастира "Свети вмчк. Георги Зограф" (ГАЛЕРИЯ)
Първи сняг през уикенда
Първи сняг през уикенда