Прокуратурата препоръча на БАБХ да засили контрола върху обектите за търговия на дребно и заведенията за хранене

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:21, 31.03.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Бизнес
прокуратурата препоръча бабх засили контрола обектите търговия дребно заведенията хранене
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратурата е препоръчала на Агенцията за безопасност на храните да засили контрола върху обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.

След изискана от ВАП информация за извършените от БАБХ проверки в търговските обекти, в които се предлагат храни от началото на извънредното положение от прокуратурата са установили, че Агенцията не е завишила контрола за спазване на изискванията за безопасно предлагане на храни.

Според източници на „По света и у нас“ в някой области на страната издадените предписания за спазване на противоепидемични мерки са нереалистично малко. От прокуратурата са категорични, че БАБХ трябва да прави повече проверки, включително и за ползването на лични предпазни средства от работещите в обекти за предлагане на храни. Ето и цялото съобщение на ВАП:

ВАП препоръча на БАБХ засилване на контрола върху обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене

На 13 март 2020 г., с оглед въвеждането на извънредно положение на територията на Република България във връзка с разпространението на коронавирус COVID-19, Върховната административна прокуратура изиска предприемането на спешни мерки от Българската агенция за безопасност на храните по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.

След получената справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна, с оглед увеличаващите се случаи на потвърдени случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес, прокурор от ВАП препоръча на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение. Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните.

ВАП е изискала от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Пловдив глобяват превозвачи за претъпкани рейсове
В Пловдив глобяват превозвачи за претъпкани рейсове
Строги хигиенни мерки в Общинския приют във Варна
Строги хигиенни мерки в Общинския приют във Варна