НОВИНИ

Прокуратурата в Кюстендил проверява данните за твърдения за купуване на гласове

прокуратурата кюстендил проверява данните твърдения купуване гласове
bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 01.07.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Днес Районна прокуратура - Кюстендил образува преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР-Кюстендил "относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове".

В докладната записка, в обем от 1 страница, се излагат твърдения, че на 29 юни в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – "две лица с двойно гражданство (на РС Македония и Република България), неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил, неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори".

Докладната записка е изпратена с резолюция "за РП-Кюстендил" без да е извършена проверка.

Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП-Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.

Съгласно Указания относно организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност от ПРБ при провеждането на избори, проверката от органите на МВР следва да се осъществи в срок не по-дълъг от 48 часа. Материалите по преписката следва да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор, който едва след това ще може да прецени има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

До момента в РП-Кюстендил и ОП-Кюстендил не са постъпвали други сигнали, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание на 11 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадат таксите за роуминг между страните от Западните Балкани
Отпадат таксите за роуминг между страните от Западните Балкани
Словения пое европредседателството на фона на критики към премиера
Словения пое европредседателството на фона на критики към премиера