НОВИНИ

Прокурори в САЩ са иззели близо $700 млн. от сметките на основателя на фалиралата криптоплатформа FTX

прокурори сащ иззели близо $700 млн сметките основателя фалиралата криптоплатформа ftx
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:58, 22.01.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Федерални прокурори са иззели през последните седмици близо 700 милиона долара от сметки на основателя на фалиралата криптоплатформа FTX Сам Банкман-Фрайд, става ясно от документи, представени в съда в петък, предаде Ройтерс. По-голямата част от тези средства са под формата на акции във компанията за финансови услуги "Робинхуд" (Robinhood).

Банкман-Фрайд е обвинен, че е откраднал милиарди от потребители на FTX, за да плати дълговете на собствения си крипто хедж фонд. Той твърди, че е невинен, а делото му е насрочено за октомври.

Министерството на правосъдието съобщи по-рано този месец за иззетите акции на "Робинхуд", но едва в петък представи детайли за конфискуваните средства, които включват и пари в брой, депозирани в различни банки, както и активи в криптоплатформата "Байненс" (Binance).

Собствеността върху иззетите акции на "Робинхуд" на стойност от около 525 милиона долара е обект на спорове между Еф Ти Екс и фалиралата криптобанка "БлокФай" (BlockFi).

Министерството на правосъдието на няколко пъти през месеца иззема активи, свързани с FTX, като за последен път това е станало в четвъртък, когато са били конфискувани 94,5 милиона долара от сметка в "Силвъргейт банк" (Silvergate Bank) на "Еф Ти Екс диджитъл маркетс" (FTX Digital Markets), подразделение на криптоплатформата на Бахамите. От други сметки в „Силвъргейт банк" са били иззети още 7 милиона долара, свързани с Банкман-Фрайд и Еф Ти Екс.

По-рано през месеца прокурори са конфискували близо 50 милиона долара от сметка на "FTX Figital Markets" в малката "Муунстоун банк" (Moonstone Bank), базирана в щата Вашингтон.

От министерството посочват още без обаче да дават подробности, че три сметки в Binance, свързани с Банкман-Фрайд, са станали обект на "криминална конфискация".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона с пестелива победа срещу Хетафе, Педри е героят за "каталунците"
Барселона с пестелива победа срещу Хетафе, Педри е героят за "каталунците"
Ал-Насър победи минимално Ал-Етифак в официалния дебют на Кристиано Роналдо
Ал-Насър победи минимално Ал-Етифак в официалния дебют на Кристиано Роналдо