НОВИНИ

Протест в подкрепа на битите спешни медици от Петрич

Искат законови промени, които да са гарант за сигурността на медицинските лица

нападателят медици петрич излязъл затвора няколко месеца
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
16:12, 13.03.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Протест в подкрепа на спешните медици от град Петрич, към които млад мъж прояви безпричинна агресия. Служители в спешните центрове в Югозапада, заедно с представители на национален синдикат "Защита" се събраха днес пред филиала за спешна медицинска помощ в Петрич. От синдиката настояват за законови промени, които да гарантират сигурността на медицинските лица, докато са на работа. Ако не бъдат взети мерки, се заканиха, че протести ще има и в София.

Двама от служителите на филиала на спешна помощ в Петрич бяха удряни и обиждани без причина от пациент, на които оказвали спешна помощ. Днес техни колеги се събраха, за да ги подкрепят и да искат мерки срещу насилието над медици.

"Разбрахме, че има агресия, спрямо колегите на адрес и да ги подкрепим, защото това вече се случва по-често от пациентите има по-често агресия към медицинския персонал".

"Не е нормално да ходиш на адрес и да те бият, при положение, че отиваш да помагаш на хората и да ти се отплащат с бой", коментира Васил Запрев - шофьор и парамедик във филиала за спешна помощ в Сандански.

"Положението става нетърпимо, след като няма чуваемост, трябва да накараме управляващите да разберат, че действително има проблем и трябва да намерим решение", категоричен е Красимир Митов - председател на Национален синдикат "Защита".

От национален синдикат "Защита" настояват за законови промени, които да осигурят безопасността на медиците.

"Да се гарантира недосегаемост до работещите в здравеопазването, което е примерно с полицията, който посегне на лекар, сестра, фелдшер, шофьор да бъде осъден по бързата процедура, да плати една голяма глоба, за да има респект", заяви Красимир Митов.

Ако исканията им не бъдат чути, от синдиката се заканиха, че заедно със служители от всички спешни центрове ще излязат на национален протест в София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков поздрави Шави Ернандес след победата над Наполи
Христо Стоичков поздрави Шави Ернандес след победата над Наполи
Правителството в оставка прие промени в Кодекса за застраховането
Правителството в оставка прие промени в Кодекса за застраховането