НОВИНИ

Протестът „Х“ на американската олимпийка

Рейвън Сондърс
bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 02.08.2021
6199
Чете се за: 04:07 мин.
Новини
Слушай новината

Американката Рейвън Сондърс предизвика истинско възхищение сред много свои фенове, след като предложи на публиката „храна за размисъл“.

Състезателката по хвърляне на гюле вдигна ръцете си в знак „Х“ по време на церемонията на награждаването на Игрите в Токио, докато останалите две медалистки се усмихваха, позирайки пред фотографите със своите отличия. Тя стоеше и с ръце пред себе си по време на химна на своята опонентка.

Малко по-късно сребърната медалистка Рейвън Сондърс сподели, че символът представлява „пресечна точка, в която се засичат всички потиснати хора“.

25-годишната състезателка е тъмнокожа, с атрактивна външност и не крие, че се бори с депресията. Преди време разкри публично, че е гей. Самата тя сподели, че има голямото желание да помогне на хората с проблеми – да говорят и да се борят за себе си. Ненавижда неравенството, бедността и депресията, които много често опустошават хората от различни раси и най-вече тъмнокожите.

Рейвън Сондърс е обмисляла възможността да сложи край на живота си през 2018 година, докато се бори с психично разстройство. Била е неспособна да се справи с напрежението.

Американката привлече вниманието в Токио с цветната си коса, както и с маските, които носи по време на състезания, имитиращи лица на популярни герои – Хълк, Жокера и Батман.

Но защо го прави?

„За да бъда аз. За да не се извинявам“, категорична е Сондърс.

„Искам да покажа на младите хора, че независимо колко неща се опитват да поправят във вас, вие можете да бъдете себе си. Хората се опитваха да ми кажат да не си правя татуировки и пиърсинг, както и всичко това. Но погледни ме сега – аз съм страхотна“, каза още американката пред репортери.

Преди старта на Олимпийските игри в Токио от Международния олимпийски комитет облекчиха леко рестрикциите за демонстрация на протести от страна на спортистите. Въпреки това шефът на олимпийската централа Томас Бах сподели, че атлетите не могат да протестират, докато са на почетната стълбичка.

Според последните разпоредби на Олимпийския комитет атлетите могат да изразяват вижданията си в зоните за пресконференции и срещи с медиите, в Международния център за излъчване или в Главния медиен център, включително при разговори с медиите, както и чрез социалните мрежи. От МОК разрешиха на състезателите да изразят мнението си на спортния терен преди началото на състезанието или по време на представянето на отделния състезател или отбор - въпреки че има някои изключения.

Насоките на Международния олимпийски комитет обаче не уточняват, дали могат да протестират на подиума по време на награждаването.

След Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година Рейвън Сондърс прибягва до услугите на терапевт, за да се спаси. И колкото повече е навън, сред хората, толкова повече открива, че не е сама.

„Мисля, че сегашното поколение не го е грижа. Крещете срещу моите черни хора, викайте срещу всички представители на ЛГБТ, викайте и срещу всички с психични проблеми. Защото в крайна сметка, ние разбираме, че това е по-голямо от нас, по-голямо е от хората, които имат власт над другите“, споделя Рейвън Сондърс.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Обмисляхме подкрепа за ИТН единствено в името на откъсване от корупционния картел около Сараите
Христо Иванов: Обмисляхме подкрепа за ИТН единствено в името на откъсване от корупционния картел около Сараите
Борислав Сандов, ДБ: Пламен Николов не ми изглежда като човек, който ще взема решения
Борислав Сандов, ДБ: Пламен Николов не ми изглежда като човек, който ще взема решения