НОВИНИ

Проучване: Българите най-често купували фалшиви стоки в интернет

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:44, 08.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Общество
Слушай новината

Един на всеки десет европейци е бил подведен при покупка онлайн, показва съвместно проучване на EUIPO и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Най-много измамени потребители обаче има в България - 19%, следвани от Румъния - 16% и Унгария - 15 на сто. Най-малко проблем с онлайн търговията имат Швеция и Дания.

Според данните на Евростат през 2020 г. над 70% от европейците са пазарували онлайн. Според проучването 1/3 от европейците (33%) са изпитвали съмнения дали закупен от тях продукт е оригинален.

Подправените продукти представляват 6,8% от вноса в ЕС на стойност 121 млрд. евро и обхващат всички сектори: козметика, играчки, вино и напитки, електроника, облекло и дори пестициди. Те могат да породят сериозни рискове за здравето и безопасността на потребителите, по-конкретно чрез излагане на вредни химикали и други опасности, пише в проучването.

Цифровото пиратство също е привлекателен пазар за нарушителите. Налице са значителни загуби при IP телевизията - телевизионно съдържание, което се получава чрез интернет връзка. Всяка година доставчиците на незаконна IPTV в ЕС печелят почти 1 млрд. евро, като нанасят вреда на създателите на съдържание и на законните предприятия.

Подправянето се отразява не само на потребителите, но нанася значителни вреди и на икономиката на ЕС, и по-специално на малките и средните предприятия. Според публикуваното от EUIPO всяка четвърта малка или средна фирма в Европа твърди, че е пострадала от нарушение на интелектуалната собственост, като само в България този дял е 39,7%.

Най-често дребният бизнес губи от оборот, репутация или конкурентно предимство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев провежда среща с премиера на Албания Еди Рама
Стефан Янев провежда среща с премиера на Албания Еди Рама
Президентът Радев с критика към Мустафа Карадайъ
Президентът Радев с критика към Мустафа Карадайъ