НОВИНИ

Проучване: Данъчната тежест върху българите се увеличава

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:36, 19.05.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
проучване данъчната тежест българите увеличава
Слушай новината

На 20 май ще настъпи т.нар. ден на данъчна свобода, изчислиха от Института за пазарна икономика. Според данните през 2021 г. българите ще работят за запълване на държавната хазна най-много - близо 140 дни. Изчисленията, разбира се, са теоретични.

Според изчисленията на ИПИ приходите в бюджета през тази година трябва да достигнат 47,6 млрд. лева, а брутният вътрешен продукт - 124,5 млрд. лева. Така българите ще заработват средно 341 милиона лева дневно.

"Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за "данъчна" свобода през последните над 10 години", обясниха от Института.

Икономистите са изчислили, че заради кризата, причинена от коронавируса, се увеличава преразпределението на доходите у нас. Така приходите, които минават през бюджета, ще достигнат до 38,2% от БВП. Досега те са се движили в порядъка между 35 и 36 на сто.

"Нарастването сега показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно – значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква да достигне 4,9 млрд. лв. през 2021 г.", обясняват от Института.

Само въпросните 4,9 млрд. лева се равняват на над 14 дни за "отработване".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов е в стабилно състояние и без опасност за живота
Вежди Рашидов е в стабилно състояние и без опасност за живота
Кузманов отпадна в Италия
Кузманов отпадна в Италия