НОВИНИ

Провали се организацията по преместване на бежанците от Варна. Само петима украинци дойдоха на жп гарата в града (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 29.05.2022 (обновена)
8686
Чете се за: 01:57 мин.
Общество
Слушай новината

Днес от жп гарата във Варна трябваше да започне преместването на украинските бежанци от хотелите към държавните бази във вътрешността на страната. Украинските бежанци във Варна обаче масово отказаха да бъдат преместени.

На гарата в града пристигнаха едва петима души, а по предварителна заявка трябваше да са 200 души. Така организацията реално започна с фалстарт.

Тези 200 души предварително са дали своето съгласие, за да пътуват с редовна пътническа линия Варна - София. Организацията от страна на институциите и МВР беше изключително стройна - беше осигурен коридор, имаше представители на БЧК, детски кът, а за журналистите специално място за евентуален брифинг.

От курортните комплекси пристигнаха 4 празни автобуси, от които слязоха петима души. Коридорът по сигурността беше спазен, медиите снимаха от разстояние.

Допълнителните три вагона бяха разкачени и желаещите петима отпътуваха за Рибарица.

Областният управител на Варна Благомир Коцев заяви, че украинците са споделили в хотела, че в последния момент се отказват, тъй като са намерили собствен транспорт или места, където да отседнат.

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева заяви, че всеки ден ще заминават бежанците и се очаква по-голям брой хора да тръгнат.

Един от бежанците сподели пред нашия екип, че пътува към Рибарица с баба си и единственото му притеснение е, че няма да има достатъчно аптеки.

Вижте повече във видеото

Снимки: Татяна Кисьова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 факта, които може би сте пропуснали от финала на ШЛ
10 факта, които може би сте пропуснали от финала на ШЛ
Волейболна националка ще играе във френския елит
Волейболна националка ще играе във френския елит