НОВИНИ

Проверка на факти: Какво представляват "извънземните" от Мексико?

уфолог показа тела извънземни мексико
bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 01.10.2023
Чете се за: 07:05 мин.
По света
Слушай новината

На 12 септември в мексиканския парламент е организирано изслушване по темата НЛО. Представени са две малки създания с издължени глави и с по три пръста на всяка ръка. Донесени са от Хайме Маусан - журналист и уфолог. Обсъждането е свикано от депутата от управляващата партия Серхио Гутиерес с мотив, че дискусията е от обществен интерес.

Изследователят Хайме Маусан твърди, че съществата не са с човешка ДНК. Открити са в платото Наска, Перу, през 2017 г. и са на около 1000 години. Изслушването в мексиканския парламент е излъчвано на живо в YouTube.

"Имаме работа с нехуманоидни екземпляри, които не са свързани с други видове в нашия свят", казва Хайме Маусан.

Твърденията си той подкрепя с изследвания, направени от Националния автономен университет на Мексико. Оттам обаче заявяват, че имат отношение единствено към установяването на възрастта на мумиите, но не и произхода им.

"Лабораторията към Института се разграничава от всяко последващо използване, тълкуване или погрешно представяне на резултатите".

В съобщението на Института се посочва още, че пробите постъпват в университетската лаборатория през май 2017 година от частен клиент и става дума за 0,5 грама кожна и мозъчна тъкан. Изследвани са по метода на радиовъглеродното датиране. Резултатите не са публично представени, тъй като става дума за търговско споразумение.

Междувременно в интернет пространството отново се завърта стара проверка на факти, в която отново е замесен Хайме Маусан. Медиите и изкушените от темата за извънземните забелязват, че представените в мексиканския парламент същества поразително приличат на показани в документален филм от 2017 г. Видеото е качено на платформа, известна с разпространяването на откровено фалшиви, псевдонаучни, конспиративни и паранормални теории. Още тогава твърденията, че са открити извънземни са опровергани от американските фактчекъри от Snopes.com. Техните заключения са, че става дума за изкуствено съчетаване на човешки и дори животински останки.

На 18 септември мексикански лекари съобщават, цитирани от Ройтерс, че са направили лабораторни изследвания на показаните в мексиканския парламент мумии. Заключението е, че телата не са сглобени.

"Първото изследване е направено чрез компютърна томография, а второто е обикновена рентгенова снимка. Има и трето изследване - флуороскопия (също чрез рентген). Опитахме се да уснатовим структурата на скелета на телата и успяхме да определим, че става дума за един скелет, който не е бил съединен с други части. Черепът също е съединен с врата и няма доказателства да е изкуствено присъединен", обяснява Хосе де Хесус Салес Бенитес, директор на Изследователския институт по здравни науки към флота.

Това обаче не доказва извънземния им произход, а според антрополози удълженият череп най-вероятно е резултат от древен перуански обичай, прилаган и върху хора. Също така подобни находки в миналото са се оказвали останки на деца.

Случаят с мумиите, представени за извънземни, придоби и криминален елемент. Перуанските власти, обявиха началото на разследване как те са напуснали страната им. На което Хайме Маусан отговори:

"Не се притеснявам, не съм направил абсолютно нищо незаконно. Трябва да започне разследване. Един ден тези тела трябва да се върнат в Перу, стига перуанското правителство да се ангажира да ги проучи и да има музей, където да бъдат съхранени".

Кой е Хайме Маусан?

70-годишният Хайме Маусан е мексикански журналист, телевизионна звезда и самообявил се за уфолог. Завършил е Националния автономен университет на Мексико и Маями университет в Охайо.

Бил е репортер за различни мексикански медии, включително радио и телевизия, но е най-известен с репортажите си, посветени на извънземния живот. През 1991 г. счупва рекорд, като в продължение на цели 11 часа води предаване, посветено на НЛО. Има повече от 400 хиляди последователи в в социалната мрежа Х (Туитър). и милиони гледания в YouTube канала му Maussan TV.

През 2017 г. нашумява историята с открити в Перу шест мумии с по три пръста. Пет години по-късно показва две от тях в мексиканския парламент и под клетва твърди, че те нямат нищо общо с човешката еволюция, а почти една трета от тяхното ДНК е с неизвестен произход.

Кой е организаторът на изслушването в мексиканския парламент?

Изслушването в мексиканския парламент е организирано от конгресмена Серхио Гутиерес Луна от управляващата партия на президента Лопес Обрадор. Неговата амбиция е Мексико да се превърне в първата държава, признала наличието на извънземни.

"Да се надяваме, че това е първото събитие от серия подобни дискусии", казва Гуитерес.

Снимки: БТА, БНТ/Reuters

В социалната мрежа Х той представя като свой приятел Хайме Маусан и коментира, че Маусан е представил реални доказателства за тела на нечовешки същества, открити в Перу. В друг пост изразява задоволство, че събитието е предизвикало голям интерес по света и реакции от страна на НАСА, Националния автономен университет на Мексико, правителството на Перу, международни медии и специалисти.

Заключение:

Изслушването в мексиканския Конгрес вдигна шум, но не потвърждава автентичността на предполагаемите извънземни мумии.

Не са представени научни доказателства и няма независима експертиза по темата за НЛО.

Научната общност смята, че по-скоро става дума за останки от нормален човешки произход и твърденията на самообявилия се за уфолог мексикански журналист са манипулативни.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са най-големите проблеми за спортистите след края на активната им кариера?
Какви са най-големите проблеми за спортистите след края на активната им кариера?
НА ЖИВО по БНТ 3: Картинг надпреварата "ЕКО 24 часа на България" във Враца
НА ЖИВО по БНТ 3: Картинг надпреварата "ЕКО 24 часа на България" във Враца