НОВИНИ

QR код върху футболен екип – протест срещу Мондиал 2022

Катар 2022 лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 07.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор по футбол на Норвегия не успя да се класира за Световното първенство през 2022 г., но местните функционери продължават да атакуват Катар.

Този път нововъведението върху екипите на клуб Тромсьо достигна нов етап в своето развитие, като беше създаден първия по рода си екип с QR код "със скрито послание".

Кодът, изобразен на фланелките, води до страница, която съдържа информация за нарушения на човешките права в страната домакин на престоящите футболни финали.

Текстът е направен в сътрудничество с организацията за правата на човека „Амнести интернешънъл“ и бившия работник Малкълм Бидали, който беше арестуван в Катар за публикувани блогове, в които се критикуват условията на труд в страната.

Тромсьо е първият клуб в света, който активно протестира срещу нарушенията на човешките права в Катар.

„Надявахме се, че ФИФА и Катар ще ни послушат, но е ясно, че парите все още са по-важни от човешките права и човешки животи. Още по-лошото е, че осъзнаваш, че се отнасяш лошо към хората“, започват изложението си от норвежкия клуб.

При сканиране QR кодът води до страница, която ще представя обновена информация за случващото се в Катар.

Полемиката относно случващото се в Катар започна със статия на The Guardian, в която се посочва, че най-малко 6751 работници мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са загинали в Катар от 2010 г., когато страната спечели домакинството на Световното първенство. В текста се уточнява, че общият брой на загиналите е значително по-висок, тъй като данните не включват информация за смъртни случаи на работници от други държави.

QR кодът представлява изображение от черни модули в квадратен формат на бял фон. Те се сканират и разчитат с телефон с камера.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж по разследването за авансовите плащания за магистрала "Хемус"
Задържаха мъж по разследването за авансовите плащания за магистрала "Хемус"
Петьо Блъсков пристигна с камион и хамали, които да натоварят вещите от редакцията на "Труд"
Петьо Блъсков пристигна с камион и хамали, които да натоварят вещите от редакцията на "Труд"