НОВИНИ

Работодателските организации одобряват посоката на кабинета по отношение на инфлацията

Николай Минков
от Николай Минков
15:40, 09.02.2023
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
живо работодателските организации одобряват посоката кабинета отношение инфлацията
Снимка: Николай Минков
Слушай новината

Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с работодателски организации в Министерския съвет. Разговорът е част от инициираните от премиера работни формати за обсъждане на ценообразуването при хранителните стоки и възможностите за намаляване на инфлацията.

От работодателските организации определиха инициирането на срещата като добър сигнал, за това, че диалогът от предходния мандат на кабинета, ще продължи успешно.

Във фокуса на срещата е била енергетиката, ПВУ и европейските програми, както и инфлацията.

По отношение на енергетиката оценяват високо, че продължава мярката по компенсациите за бизнеса. Мярката е до края на март и след това трябва да се помисли по какъв начин трябва да се продължи.

Дискутирано е за възможни диференцирани подходи по отношение на компенсациите, но с оглед на краткия срок, ще се придържат към мярката, която вече работи и е удовлетворителна за бизнеса, заяви Цветан Симеонов от БТПП.

По отношение на европейските програми организациите са поискали да се ускорят нещата.

По отношение на въвеждане на еврото работодателите са обърнали внимание, че са предназначени средства за запознаване на обществото с положителните и отрицателни ефекти. Симеонов заяви, че са поели ангажимент да дават гласност на това, което е полезно за бизнеса и подкрепят влизане на България в еврозоната възможно по-скоро.

По отношение на инфлацията - работодателските организации одобряват посоката на кабинета, но препоръчват повече гласност за обществото за онези сектори, където има твърде големи и необясними разлики от производителите до крайния потребител. КЗК и КЗП трябва повече да проявят активност, защото според обществото има картел за цените на някои стоки. БТПП дава добра оценка на предишния кабинет, който е ограничил корупцията.

От Съюза за стопанска инициатива завиха, че ще разработят предложения за икономическата криза и цените на храните. Ще има работни групи, които ще обсъждат мерки. За Съюза е важен и процеса по дигитализация, за който са заделени 3 млрд. до 2027 г. Важни са и законите за зелената сделка, заяви Васка Бакларова, председател на ССИ.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че са потвърдили като приоритет на работодателските организации влизане на България в еврозоната на 1 януари 2024 г., защото това ще подобри бизнес климата, икономическият ръст и оттам стандартът на живот на хората. За целта обединяват усилията за борба с инфлацията. Но този процес трябва да се ускори, за да не се пропуснат сроковете за еврозоната, каза той. Посочи, че компенсациите за тока са довели до ръст на индустрията, а от там и ръст с 16% на доходите, най- голям в ЕС.

АИКБ дава пълна подкрепа за кабинета и за осветляване на лошите търговски практики, за да се ускори спадът на цените. Велев призова за авансово намаляване на цените сега за сметка на печалбите преди реално очакваният им спад през март и април. Според него с осветяване на не добрите практики и разговорите с групите фирми с голям пазарен дял може да се ускори падането на цените.

Ако административното въздействие върху цените беше добро, то социализмът щеше да оцелее, заяви Цветан Симеонов.

В срещата участваха представители на ръководствата на БСК, ССИ, АИКБ, БТПП, КРИБ, както и членове на служебното правителство.

Гълъб Донев: Ще разработим механизъм за контрол на храните от производителите до магазините

Във вторник в Министерския съвет се състоя среща, на която заедно с министри и представители на различни институции, бе извършен анализ на ценообразуването на хранителните стоки. След срещата служебният премиер Гълъб Донев заяви, че ще бъде въведен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини.

Премиерът заяви, че са установени разлики между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина, и то от порядъка на 20 до 30%. Гълъб Донев посочи още, че държавните институции ще бъдат безкомпромисни в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

Министър-председателят допълни, че предстои да бъде създаден специален интернет сайт, на който гражданите да получават актуална информация по темата, за да правят по-лесно съпоставка между цената и качеството на определени хранителни продукти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Димов: Казахстан е преодолим съперник, надявам се Григор да играе през септември
Валентин Димов: Казахстан е преодолим съперник, надявам се Григор да играе през септември
Лудогорец представи бразилеца Раи
Лудогорец представи бразилеца Раи