НОВИНИ

Радев: Честваме волята на първите ни държавници управлението да бъде ограничавано от справедливи закони

живо президентът радев българия албания просто съюзници сме приятели
bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 16.04.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме решителността и волята на участниците в Учредителното събрание през 1879 г. да положат конституционализма в основата на политическия и обществен живот в Княжество България и да гарантират равенството на гражданите и защитата на основните човешки права. Това заявява президентът Румен Радев в приветствие по повод Деня на Българската конституция – 16 април, с което поздравява българските граждани и юристите по повод професионалния им празник.

Президентът посочва, че в дебатите по приемането на Търновската конституция „блестят“ имената на първите ни държавници като Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов. Те са били хора на различна възраст, с различни професии и политически убеждения, но всички са били водени от общата воля България да има Конституция и управлението да бъде ограничавано от справедливи закони.

„Днес честваме тази воля и си пожелаваме тя да продължава да вдъхновява и ръководи нашите действия“, допълва Румен Радев.

Държавният глава отбелязва, че днешната ни Конституция урежда стабилна институционална рамка на представителната демокрация, защитава равенството и основните права на гражданите. Не трябва да забравяме също, че Конституцията отразява и нашата решителност да отстояваме общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и толерантност, подчертава президентът.

По повод професионалния им празник президентът Радев пожелава на всички български юристи решителност в защитата на основните конституционни принципи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя Пазарджик - Белово
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя Пазарджик - Белово
Борислав Сандов: Коалицията трябва да намери път напред, сега не е време за избори
Борислав Сандов: Коалицията трябва да намери път напред, сега не е време за избори