Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Радев: Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно

Александър Марков
от Александър Марков
21:29, 05.12.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно в интерес на нашите сънародници зад граница. България работи активно, включително на най-високо политическо ниво с властите в Република Албания, за решаване на проблемите на българското национално малцинство в страната. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана преди среща с представители на българското национално малцинство в Република Албания.

Държавният глава е на посещение в Тирана, където утре ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани. Президентът припомни, че в резултат на конструктивния диалог с Албания през 2017 г. страната призна българското национално малцинство и включването му в националното си законодателството, така че българите в Албания свободно да упражняват правата си, да съхраняват своята национална култура, език и идентичност.

Държавният глава отбеляза, че развитието на връзките с българските общности зад граница е приоритет. Този въпрос е във фокуса на различни програми на Министерството на външните работи, Министерството на образованието и на Министерството на културата, но може и трябва да се направи още много повече. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно, така че тези наши сънародници зад граница с българско самосъзнание да могат да получат документ за произход, ако такъв им е бил отказан от местните власти, заяви президентът Радев и уточни, че това трябва да става на базата на ясни критерии.

Представителите на българската общност в Албания поставиха по време на срещата редица въпроси, свързани с улесняване на процедурата за получаване на българско гражданство, на достъпа до информация за проектите, чрез които страната ни подпомага българските общности в чужбина, за обучението на роден език и други.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Грейнаха светлините на елхата в Смолян
Грейнаха светлините на елхата в Смолян
ЦСКА спря лошата серия в НБЛ с домакинска победа срещу Черноморец
ЦСКА спря лошата серия в НБЛ с домакинска победа срещу Черноморец