НОВИНИ

Радев с препоръка към НС: Да разгледа проектобюджета на служебния кабинет

Николай Минков
от Николай Минков
20:47, 03.12.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев препоръча на парламента да обсъди проектобюджета, изготвен от служебния кабинет, за да бъдат гарантирани неотложните мерки за справяне със здравната, социална и икономическа криза. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев не е съгласен - с мотива, че не е запознат с разчетите, направени преди да има яснота за състава и структурата на новия кабинет.

Президентът Румен Радев призова Народното събрание за консенсус около икономическата и социална политика. Той посочи, че хората очакват неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителна подкрепа за справяне със социалната и икономическата криза и призова депутатите да ускорят приемането на бюджета за следващата година.

"Следя нагласите по тази тема, но си мисля, уважаеми дами и господа народни представители, че си струва да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе тук в парламента по закон. Той предвижда растеж на доходите, подкрепа на семействата с деца, грижа за възрастните, стимулиране на развитието на малките общини, създаване на условия аз икономически растеж", каза Румен Радев, президент на Република България.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, бивш служебен финансов министър и спряган за бъдещ такъв, обясни защо има резерви към проектобюджета на служебния кабинет.

"Аз не съм запознат с проекта за бюджет. Трябва да се говори с бюджетните дирекции, трябва да се види всъщност какво е заложено в бюджета. Трябва да се види дали този бюджет ще отговаря на структурата и състава на бъдещия Министерски съвет на едно редовно правителство и дали има достатъчно място да се вместят политиките, които едно бъдещо правителство ще провежда, които бяха договорени на срещите с коалиционните партньори миналата седмица", поясни Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Служебният финансов министър Валери Белчев обясни, че е изготвил финансовата рамка за следващата година, за да спази бюджетната процедура определена със закон и не приема критиките, че отнема функциите на редовния кабинет.

"Спазваме закона. Когато се формира правителство, естествено те ще имат възможността да го коригират и да го предложат на парламента", посочи Валери Белчев, служебен министър на финансите.

Според Асен Василев разчетите в актуализирания бюджет за тази година, изготвени от него като финансов министър в първия служебен кабинет, позволяват да не се бърза с приемането на новия до края на годината.

"Текущият бюджет може да издържи януари и февруари без да има срив на социалните плащания и без да затрудни всички държавни структури. Ще има даже достатъчно пари за подкрепа за бизнеса и т.н.", допълни Асен Василев.

Все пак той се ангажира да се запознае с разчетите в проекта на служебния кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна строежът на нов патрулен кораб за ВМС
Започна строежът на нов патрулен кораб за ВМС
Изследваните контактни лица на починалото от менингит дете са здрави
Изследваните контактни лица на починалото от менингит дете са здрави