НОВИНИ

Радев се срещна с председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан

радев срещна председателя милли меджлиса азербайджан
Снимка: Президентство
bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 12.09.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

България и Азербайджан са не само стратегически партньори, но споделят и истински приятелски отношения, пример за което са както активният диалог на най-високо политическо ниво, така и съвместните проекти в редица области. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. Сахиба Гафарова, която е на официално посещение у нас.

Държавният глава заяви, че Азербайджан е надежден партньор и има ключово значение за енергийната диверсификация не само на България, но и за Европейския съюз. За повишаването на енергийната сигурност на нашия регион допринесоха интерконекторът между България и Гърция, както и проектът „Solidarity Ring“, които дават възможност за пренос на допълнителни количества азерски газ.

Денков и Гафарова обсъдиха партньорството между България и Азербайджан в сферата на енергетиката

По покана на държавния глава Румен Радев само в рамките на шест месеца президентът Илхам Алиев посети страната ни два пъти – за въвеждането в експлоатация на газовата връзка ICGB и за подписването на меморандум за сътрудничество между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна и газова компания на Азербайджан.

Българският държавен глава отбеляза и значението, което страната ни отдава на откриването на офис на компанията СОКАР в София.

Председателят на парламента на Азербайджан е на посещение в България

Обща беше позицията, че е налице потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, високите технологии, автомобилната индустрия, образованието, културата. Президентът Радев заяви, че възобновяването на директната авиолиния между Баку и София ще допринесе за разширяването на контактите между бизнеса и гражданите на България и Азербайджан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 18 септември се очаква окончателното избиране на Илиана Иванова за еврокомисар
Около 18 септември се очаква окончателното избиране на Илиана Иванова за еврокомисар
Как американският спелеолог оцеля 10 дни под земята
Как американският спелеолог оцеля 10 дни под земята