НОВИНИ

Ръст на домашното насилие отчитат в Бургас

Въпреки това 40% от пострадалите оттеглят жалбите си от съда

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 30.11.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст на случаите на домашно насилие. Само от началото на тази година в Районен съд Бургас са образувани над 120 дела по Закона за защита от домашно насилие. Въпреки увеличения брой образувани досъдебни производства срещу насилниците, над 40% от пострадалите оттеглят молбите си в съда, което прави невъзможно налагането на присъди на извършителите.

Не всеки има смелостта на Мария. 25-годишната жена от Бургас застана с лицето си и разказа ужасяващата си история. Пребита и заплашвана с пистолет е от мъжа, с когото живее. Свидетел на побоя става 4-годишния им син.

"Разбира се, че се страхувам. Онази вечер се опитаха да ми разбият вратата вкъщи, докато бях сама", каза тя.

БНТ: Ти ще свидетелстваш ли срещу него?”

Мария Русчева: Да, ще го направя. Друг път ме беше страх, но този път-не. Аз изстрадах много, заради този човек.”

29-годишният мъж е вече зад решетките с мярка постоянен арест. 41% от жертвите на домашно насилие обаче оттеглят жалбите си, заради промяна в отношенията си с насилника. Така приключването на съдебните дела е невъзможно.

"Влияние на семейната среда, влияние на обкръжаващата среда, срамът в обществото, наслагването на отношението в другите какво ще кажат хората - това са фактори, които влияят на поведението на човека", обясни Евгени Узунов, председател на Районен съд-Бургас.

Ръст на сигнали за упражнено домашно насилие отчита и полицията. Общият брой на издадените заповеди за защита от началото на тази година е 282.

"Съпоставимо с предни години имаме повече указани защити спрямо жертвите и пуснати заповеди за такива", обясни комисар Марин Димитров, началник "Охранителна полиция" ОДМВР-Бургас.

Дори при лека телесна повреда законът за защита от домашно насилие позволява налагането на по-тежки наказания за извършителите.

"С оглед измененията в Наказателния кодекс, които предвиждат липсата на системност при квалифициране на деянията като престъпление в условията на домашно насилие нарасна броя на образуваните досъдебни производства", каза Гинка Чинева, Районна прокуратура-Бургас.

Заради промените в Закона за домашното насилие броят на подадените жалби и образувани досъдебни производства в бургаската прокуратура е нараснал с два пъти и половина в сравнение с миналата година.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Оглушителна какафония от счупени климатични рекорди" - как започна срещата на ООН в Дубай?
"Оглушителна какафония от счупени климатични рекорди" - как започна срещата на ООН в Дубай?
Филипа Филипова и Валя Маркова са съдии номер 1 по художествена гимнастика за 2023 година
Филипа Филипова и Валя Маркова са съдии номер 1 по художествена гимнастика за 2023 година