НОВИНИ

Разбиха канал за трафик на мигранти у нас - лидерът взимал по 2500€ на човек

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:21, 09.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
мвр мерки мигрантския натиск доказателства полицаи замесени трафика
Слушай новината

Седем българи са обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Акцията беше реализирана вчера, а днес от ГДБОП и прокуратурата изнесоха детайли от нея.

Групата прекарвала основно граждани на Мароко, Сирия и Афганистан. Това ставало при стройна организация - те са поемани от участниците в групата от границата ни с Турция. Известно време са престоявали във вътрешността на страната, а след това са извеждани през Сърбия за Западна Европа.

След като преминавали границата, нелегалните мигранти били посрещани от участници в групата.

"След това са превозвани или до Бургас, или до Пловдив или до Пазарджик, където са престоявали известно време, била е създадена организация за изхранването им, след което са превозвани от тези градове до София, отново са били настанявани на територията на София, след което е била създадена организация за превозването им от София до границата на България със Сърбия", поясни Христо Кръстев - зам.-градски прокурор на София.

Докато тече разследването, са осуетени 16 опита за трафик от хора, подпомагали дейността на вече разбиратата група. Всеки участник в нея имал ясна задача - отговаряли са за осигуряването на шофьори, хазяи, водачи, доставка на храна на мигрантите.

"Имало е хора, които са имали специалните знания и умения, познания откъде могат да минат хората през границата с Турция и съответно от къде могат да излязат от България в Сърбия", каза още Христо Кръстев.

Петима от задържаните имат съдебно минало. В ареста е и лидерът на групата. Изяснява се съпричастността и на негови роднини, в чиито домове са открити големи суми пари.

"Лидерът се е облагодетелствал от всеки един от преведените през границата на страната ни със сумата от 2500 евро. 1500 евро от тази сума е оставала лично за него, след като се разплати с останалите участници в организираната престъпна група", посочи Любомир Николов - заместник-директор на ГДБОП.

Шестима от обвиняемите са задържани за 72 часа, а ръководителят на групата е в ареста по друго досъдебно производство. Няма данни в случая да са замесени граничари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерство на образованието предлага 9 нови защитени специалности
Министерство на образованието предлага 9 нови защитени специалности
Интензивни валежи и силен вятър в неделя
Интензивни валежи и силен вятър в неделя