НОВИНИ

Разкриха схеми за източване на НОИ в Пазарджишко

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:30, 29.12.2020
Чете се за: 11:37 мин.
У нас
отново достъпни справките егн пик нап сайта нои
Слушай новината

От Териториалното поделение на НОИ в Пазарджик са засекли различни схеми за източване на фондовете за болнични, безработица и пенсии. Те са публикувани в последния брой на информационния бюлетин на института за тази година.

"Болен“ има, фирма няма

Компетентните органи на НОИ в Пазарджик разплитат и интересен случай, при който дружество не осъществява стопанска и търговска дейност още от 2014 г., но незнайно дори и за собственика му през периода 2017-2019 г. фирмата е наемала работници и служители. Нещо повече, подавани са данни за осигуряване и са представяни документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност (болнични) на едно лице. В обяснението си „болното лице“ твърди, че се е свързало с въпросната фирма чрез един познат и по обява в интернет, като работата се е състояла в търсене на хора по селата за закупуване на отпадъци от производството на дървесни продукти. За неправомерно изплатените парични обезщетения по издадените болнични листове с различни диагнози е издадено разпореждане за възстановяване на сума в размер на 2 317.56 лв.

На издръжка от фондовете на ДОО

При преценката на правото на обезщетение служителите, обработващи документите, понякога попадат случаи на опити за измами чрез т.нар. „лица на постоянна издръжка от фондовете на ДОО”. При тях е налице подаване на данни за осигуряване за кратък период (от 9 или 12 месеца) с оглед придобиване право на парично обезщетение за безработица и съмнително често „боледуване” на новоназначените служители за краткото време, прекарано във фирмата.

Всъщност става дума за опит да бъдат източени максимално повече пари от ДОО през две пера - болнични и безработица, като се прескачат съществуващите правните норми. В тези случаи се изискват проверки от контролните органи на НОИ и други компетентни институции, като в случаите на установени злоупотреби се предприемат действия за възстановяване на неоснователно изплатените средства.

76 души работят на 6 кв.м и за разнообразие в несъществуваща къща за гости

В един такъв случай контролните органи установяват, че две дружества на свързани лица са подали уведомления за сключени за съмнително кратки периоди трудови договори с общо 76 лица. При извършените ревизии и съобразно снетите от тези лица обяснения ако всички тези хора, преимуществено записани като продавач-консултанти или общи работници, наистина са работили в посоченото помещение от приблизително 6 квадратни метра и с обособено работно място, на всеки един квадратен метър работна площ биха се падали средно по 13 работници. Според представляващия осигурителя част от лицата са заети с търговия, но не са представени нито стоки подлежащи на продажба, нито документи за реализирани продажби. В опит да се измъкнат от кашата някои от наетите лица заявяват, че работното им място е било в „къща за гости“, но проверката установява, че сградата за която се твърди, че е с това предназначение, е построена до груб строеж. Други пък обясняват, че са поддържали кафе-автомати, но на посочените от тях адреси не е установена нито една машина. За установените щети на ДОО на осигурителите са съставени ревизионни актове за начет в размер на 19 973,61 лв. На лицата, подали заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица са постановени разпореждания за отказ. Подадени са сигнали до прокуратурата.

„Английската борса” няма шанс

Във връзка с преценка на правото и размера на парични обезщетения за изплащане на краткосрочни парични обезщетения или вследствие на осъществен последващ контрол са идентифицирани случаи на опити за злоупотреба със средства на ДОО - т. нар. „английска борса”. Става въпрос за опит за разработване на схема, при която лица, които никога не са напускали страната, подават заявление за отпускане на парични обезщетения за безработица, като посочват и предишна трудова дейност във Великобритания. Точно преди да останат без работа те са работили за кратко време на високи доходи в България. Надеждата им е, че НОИ ще им отпусне обезщетение върху тази заплата, тъй като съгласно европейския Регламент 883/2004, когато се сумира стаж и в друга страна-членка от ЕС, обезщетението се отпуска върху последния доход. Ситуацията е с подробности позната на служителите на НОИ в цялата страна и е изключително трудно подобно фиктивно назначаване да „мине“.

13 „английски работници” пробват точно това, като представят преносими документи U1 за упражнявана трудова дейност във Великобритания. На част от лицата първоначално са изплатени парични обезщетения за безработица при прилагане разпоредбите на регламента. При последващ контрол на изплатените средства обаче е установено, че тези лица не само не са работили при посочения последен български осигурител, но и че част от тях дори никога през живота си не са излизали от пределите на страната, камо ли да са работили в друга държава-членка на Европейския съюз. След отказ за потвърждаване на осигурителните номера от чуждата компетентна институция за възстановяване на недобросъвестно получените парични обезщетения от „английските работници” са издадени разпореждания за сумата от 36 224.11 лв. След сигнали до прокуратурата са образувани досъдебни производства.

Груби фалшификати и в пенсионните производства

В процеса на пенсионните производства и при контрола на представените документи, удостоверяващи стаж и/или доход, експертите на НОИ в Пазарджик често идентифицират случаи на откровени опити за злоупотреба със средства на ДОО от страна на кандидат пенсионерите. За успешната защита на обществения ресурс помага и създаденият в НОИ регистър на рисковите осигурители, като информацията в него е важна предпоставка за предотвратяване и пресичане на опитите за злоупотреби. Ето малка част от казусите от тази година, при които има опит за измама и злоупотреба с фондовете на ДОО. Някои от тях са направо нелепи. Резултатът при всички обаче е един и същ - подаден сигнал до Районна прокуратура - Пазарджик. Доказваш стаж от 1989 г. с образец на бланка, валиден от 2000 г. При обработката на една пенсионна преписка възниква необходимостта от отстраняване на нередности по представените документи. Лицето, кандидатстващо за пенсия, е уведомено, че трябва да представи образец УП-3, издаден от осигурителя му, за периода на неоформения стаж, вписан в трудовата книжка. Лицето представя искания документ с дата на издаване 18.12.1989 г., който удостоверява положен стаж за период от 12.04.1978 г. до 18.12.1989 г. Попълнената бланка обаче е образец на УП-3, който се ползва от 2000 г. Следват действия за служебно изясняване на стажа по представения документ.

Документ за стаж от пазарджишка кооперация с БУЛСТАТ-а на варненска

Лице подава заявление за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Към заявлението то прилага удостоверение УП-3 от 2002 г., издадено от земеделска кооперация в пазарджишко село, със заверен стаж (с известни прекъсвания) за периода от 11.02.1991 г. до 21.12.1993 г. Лицето не представя трудова книжка. Експертите изискват и документ за доход (образец УП-2) за посочения в документа период, който да послужи за изчисляване размера на пенсията. Упълномощено от заявителя лице представя декларация, че лицето не може да представи искания документ за доход и желае това време да се вземе по минималната работна заплата за страната. Това поражда съмнения за автентичността на представената бланка. Започва служебна проверка на осигурителните стаж и доход и казусът стига чак до Варна. Причината - посоченият в представения документ БУЛСТАТ е на потребителска кооперация от населено място край морето. От проверката на служителите на НОИ в града става ясно, че при този осигурител липсва каквато и да е документална следа от работник с това име и това ЕГН, а положените подписи не са на длъжностните лица от кооперацията.

Наивността си има връх - нескопосани ксерокопия

Лице от малко село в област Пазарджик подава заявление за отпускане на наследствена пенсия. Като едно от условията за отпускането й то прилага и уверение, че е студент, издадено от ПУ „Паисий Хилендарски“. При разглеждането на документите се оказва, че представеното „уверение“ всъщност е сканирано цветно копие на документа и не съдържа достатъчно информация относно статута на учащ на лицето. И тук служителите предприемат действия за служебно изясняване на ситуацията. От университета уведомяват НОИ, че приложеното от лицето уверение не е автентично, тъй като не е издадено от инспектора, чието име е посочено в уверението. Освен това факултетният номер на уверението не съответства на специалността, вписана в него, а измамникът е прекъснал обучението си във ВУЗ-а от учебната 2018/2019 г.

Още по-нелеп е случаят с лице, което желае да му бъде преизчислена личната пенсия за осигурителен стаж и възраст с допълнителен стаж, придобит не след, а преди пенсионирането му. В хода на пенсионното производство е установено, че представеният образец УП-3 от лицето за периода от 20.09.1973 г. до 27.10.1975 г., издаден от голям осигурител на територията на Пазарджик, е ксерокопие на вече попълнен документ. Върху копието на документа са нанесени корекции и видимо си личат пресниманите стари подписи и печат. Проверката показва, че лицето въобще не присъства в разчетно-платежните ведомости за работни заплати и няма данни да е упражнявало трудова дейност при този работодател в посочения период. Човекът си остава с досегашната пенсия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ изважда от обращение хартиените двулевки
БНБ изважда от обращение хартиените двулевки
Министър Кралев награди медалистите от Европейското първенство по спортна гимнастика
Министър Кралев награди медалистите от Европейското първенство по спортна гимнастика