НОВИНИ

Разкрития преди срещата за климата: Петролното лоби срещу зелените надежди

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:07, 27.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Тревожни разкрития преди световната среща за климата, която започва в Дубай в четвъртък. Обединените арабски емирства са планирали да използват форума, за да сключват сделки за изкопаеми горива с други страни.

Новите данни отдалечават още повече света от целта - овладяване на глобалното затопляне до градус и половина и избягване на климатична криза.

Изтекли документи от заседания преди СОР28 сочат, че организационният екип на Обединените арабски емирства е планирал срещи за обсъждане на сделки с изкопаеми горива с представители на 15 страни.

Информацията е получена от независими журналисти от Центъра за климатично разследване. Според тях Националната петролна компания на Абу Даби ще търси сътрудничеството на Китай за съвместно реализиране на проекти с втечнен газ в Мозамбик, Канада и Австралия.

Има и данни за намерения на петролната компания да предложи на правителствата на 13 държави, сред които Германия и Египет, да развиват проекти с изкопаеми горива.

Документите са били подготвени от Султан ал Джабер - председател на срещата за климата, но и изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби. Самият той не крие подкрепата си за петролните гиганти в прехода към възобновяема енергия.

"Ние не можем да изключим днешната енергийна система преди да сме изградили утрешната енергийна система. Това нито е практично, нито е възможно", заяви Султан ал Джабер, президент на срещата за климата в Дубай.

Плановете за инвестиции в проекти с изкопаеми горива се разминават с обуздаването на глобалното затопляне до градус и половина, което изисква съкращаване на парниковите газове до 2030 година с драстичните 43 процента спрямо нивата от 2019.

Организаторите на СОР28 са отрекли пред журналистите, че форумът ще се използва за бизнес цели, но са отказали да обявят какво се дискутира на "частните срещи".

167 световни лидери се очакват в Дубай за климатичния форум от 30 ноември - сред тях Папа Франциск и крал Чарлз III. Присъствието на американския президент не е потвърдено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради бюджета: Президентът и Асен Василев влязоха в задочен спор през медиите (ОБЗОР)
Заради бюджета: Президентът и Асен Василев влязоха в задочен спор през медиите (ОБЗОР)
Лора Китипова се завръща в румънския Волей Алба Блаж
Лора Китипова се завръща в румънския Волей Алба Блаж