НОВИНИ

Разследват 9 години назад за престъпления за замърсяването на Варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 17.06.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Криминално

Варненската окръжна прокуратура разследва четири престъпления, свързани с аварията във Варненското езеро.

Образувано е досъдебно производство за замърсяване на езерото с отпадни води. То се води от двама следователи поради изключителната фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая.

Разследването е за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива - за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление.

Разследването обхваща период от близо 9 години - от ноември 2011 до момента.

Ще бъдат проучени проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 000 000 лева.

Припомняме, че 15 май тази година, Окръжната прокуратура започна две общонадзорни проверки след публикации в медиите и отделна проверка по сигнал на общински съветник. Открити са достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер от страна на длъжностни лица – те не са изпълнили служебните си задължения да контролират изграждането и експлоатацията.

Прокуратурата е обединила всички проверки в една и е образувала настоящото досъдебно производство.

Тръбата е изградена по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро, бенефициент е Община Варна оператор – ВиК Варна. Изпълнител е гръцката фирма „Сфелинос С.А.“, а Министерството на околната среда и водите отговаря за реализацията на проекта.

Той има разрешение за ползване от 6 декември 2011 година. В началото на май тази година стана ясно, че отпадните води не достигат до пречиствателната станция, а се изливат в езерото, а по-късно – че изливът е започнал още през август 2019 година.

Открити бяха и незаконни зауствания. Този проблем е решен, коментира областният управител Стоян Пасев.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Прокуратурата ще си свърши работата, изчакваме да видим и тяхната проверка какво ще покаже, но аз пак казвам и заявявам отговорно, че, да, в действителност имаше незаконни зауствания във Варненското езеро. Има осем разрешителни издадени. Тоест, трябва да имаме само осем тръби, които заустват там след пречистване на водите, ние намерихме 4-5 тръби, до момента нямаме сигнал откъде идват тези тръби.

Автор:Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Левски пуснаха в предварителна продажба билетите за реванша с Локо (Пд)
От Левски пуснаха в предварителна продажба билетите за реванша с Локо (Пд)
Левски остава без лиценз за евротурнирите
Левски остава без лиценз за евротурнирите