НОВИНИ

Реал Мадрид възкръсна срещу Партизан у дома и се класира за полуфиналите в Евролигата

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:01, 11.05.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
реал мадрид възкръсна партизан дома класира полуфиналите евролигата
Слушай новината

Отборът на Реал Мадрид се класира за финалната четворка в баскетболната Евролига, елиминирайки сръбския Партизан след знаменит обрат в решителния мач №5 от серията помежду им, който се изигра в испанската столица, а в него домакините се наложиха с 98:94.

Успехът за "лос бланкос" дойде изключително драматично, тъй като в началото на второто полувреме те изостава с цели 18 точки, но вдъхновени от играта на опитните Серхио Родригес и Серхио Юл испанците заличиха напълно своя пасив и в крайна сметка спечелиха срещата, с което подпечатаха своя билет за финалната четворка в Кауанас, Литва следващата седмица.

Победата за Реал Мадрид в сряда вечер имаше и историческа стойност, защото испанският гранд се превърна в първия тим в историята на Евролигата, който успява да спечели серията си, след като е изоставал с 0-2 победи в серията. Припомняме ви, че момчетата на Хесус Матео загубиха първите два двубоя у дома, но впоследствие спечелиха и двете срещи в Белград, а късно снощи довършиха пълния обрат пред родна публика.

Джанан Муса стана най-резултатен за победата със своите 20 точки, а невероятният в тази среща Серхио Родригес добави 19, влизайки от пейката. Марио Хезоня вкара 14 пункта, а 222-сантиметровият Уолтър Тавареш завърши с 12, като националът на Кабо Верде игра с четири лични нарушения на сметката си през почти цялото второ полувреме.

От другата страна Кевин Пънтър се завърна за Партизан след наказанието си от два мача и направи всичко възможно, за да класира "гробарите" в следващата фаза, вкарвайки 28 точки (7 тройки), но това в крайна сметка не се оказа достатъчно. За гостите Данте Екзъм допълни 16 пункта, а Матиас Лесор завърши с 13.

По този начин Реал Мадрид оформи баскетболно "Ел Класико" с Барселона в полуфиналите на Евролигата в повторение на миналогодишния двубой между двата тима на същата фаза. Тогава мадридчани продължиха напред, а "каталунците" ще имат своя шанс за реванш на 19 май (петък) от 21.00 часа българско време, когато започва вторият полуфинал в тазгодишното издание на Евролигата.

Другият финалист в турнира пък ще бъде определен в мача между Олимпиакос с Александър Везенков в редиците си и френският Монако, който вчера вечерта отстрани също в пети решителен мач от серията израелския Макаби Тел Авив след победа с 97:86. Мачът между "червено-белите" и "монегаските" ще бъде отново на 19 май (петък) от 18.00 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положителни реакции от българските евродепутати след номинацията за премиер на Мария Габриел
Положителни реакции от българските евродепутати след номинацията за премиер на Мария Габриел
Ивайло Вълчев: Предложението Мария Габриел отваря врати за разговор
Ивайло Вълчев: Предложението Мария Габриел отваря врати за разговор