НОВИНИ

Република Северна Македония без помощ от Фонда за солидарност на ЕС

европейският съюз започва преговори членство северна македония албания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:15, 11.03.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Република Северна Македония няма да получи средства от пакета за финансова помощ от около 530 милиона евро като допълнителна подкрепа от Фонда на ЕС за солидарност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в Tуитър днес кои са страните, които ще бъдат включени в този пакет. Списъкът включва 17 държави от ЕС и три страни кандидатки - Сърбия, Черна гора и Албания, но не и Република Северна Македония.

"Помощта е за покриване на разходите за медицински материали и защитни средства, спешна помощ, превенция, мониторинг и контрол на разпространението на коронавируса", допълни Урсула фон дер Лайен.

От пакета на стойност 529 347 741 евро Сърбия трябва да получи почти 11 968 276 евро, Черна гора - 199 505 евро и Албания - 905 271 евро.

Според Секретариата по европейските въпроси причината Република Северна Македония да остане без помощ е, че по време на първата вълна на здравната криза страната не е направила достатъчно разходи, за да се класира за помощ чрез Фонда за солидарност на ЕС.

"Подкрепата на Фонда беше обусловена от тежестта върху публичните финанси с минимален праг от 1,5 милиарда евро или 0,3% от брутния национален доход /БНД/ на потенциалния кандидат. В абсолютни числа, в случая с Република Северна Македония, този праг е бил 30 852 000 евро и той не е достигнат".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пръчката на Хари Потър и костюмът на Пришълеца отиват на търг в Лос Анджелис
Пръчката на Хари Потър и костюмът на Пришълеца отиват на търг в Лос Анджелис
Стотици студенти в Северна Ирландия с наказание заради нарушаване на локдауна
Стотици студенти в Северна Ирландия с наказание заради нарушаване на локдауна