НОВИНИ

Роджър Федерер на 40!

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:59, 08.08.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
роджър федерер
Слушай новината

Днес, 8 август, своя 40-ти рожден ден празнува живата легенда на световния тенис - Роджър Федерер!

Швейцарският Маестро е роден на 8 август 1981 година в Базел, откъдето тръгва и неговият път към големия спорт.

Когато е на 11 и 12 години, Федерер е подавач на топките в зала "Санкт Якобсхале" в родния му град, където ежегодно се провежда тенис надпревара от сериите АТР 500.

На 18-годишна възраст, през 1998 година, Федерер триумфира на младежкия Уимбълдън, което му позволява да завърши година като №1 в ранглистата за младежи.

Година по-късно младия Роджър започва своя поход в мъжкия тенис, като през септември 1999 година той вече е част и от топ 100.

Първата му титла в професионалния тенис идва през февруари 2001-ва година в Милано. Днес, 20 години по-късно, Маестрото вече има спечелени 103 титли на сингъл, което го поставя само на шест трофея от абсолютния рекордьор по този показател Джими Конърс.

През 2003 идва и най-големия триумф до тогава в кариерата на швейцареца, който на 22 години печели своята първа титла от Големия шлем, триумфирайки на Уимбълдън.

Това е само първата от общо 20-те му титли от Големия шлем, показател, по който Роджър е изравнен с двамата му най-големи съперници - Рафаел Надал и Новак Джокович.

През 2009 година Маестрото оформя и своя Голям шлем, печелейки за първи и единствен път засега в кариерата си Ролан Гарос.

В своята кариера Федерер има и немалко успехи, представяйки Швейцария на различни форуми. През 2001 година, заедно с Мартина Хингис, той печели "Хопман къп".

На летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година Роджър стига до златните медали в мъжката надпревара на двойки в тандем с неговия добър приятел Стан Вавринка. Четири години по-късно Маестрото печели и сребърен медал на сингъл от Игрите в Лондон.

През 2014-та Федерер е и част от състава на Швейцария, който за първи път в историята триумфира в турнира за "Купа Дейвис"

Вече на 40-годишна възраст Роджър продължава да бъде част от световния топ 10, като е най-възрастния тенисист с подобно постижение.

В последните две години обаче швейцарецът е измъчван от травма в коляното, която така и не му позволява да се завърне сред най-добрите. Въпреки това, Маестрото изглежда все още не се е предал и продължава да се бори да бъде измежду най-добрите в тениса.

Докога ще продължи това обаче, само времето ще покаже?

Извън корта, швейцарецът е петкратен носител на наградата "Лауреус", по-известна като спортния Оскар. Осве това Федерер цели 13 пъти получава и приза за спортментство на АТР "Стефан Едберг"

В личен план Роджър е женен за бившата тенисистка Мирослава Федерер (Вавринец). Двамта заедно се радват на две двойки близнаци - момичетата Шарлийн Рива и Майла Роуз, родени през 2009 година и момчетата Лео и Лени, които се появяват на бял свят през 2014 година.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове и наводнения разрушиха хиляди домове в Судан
Проливни дъждове и наводнения разрушиха хиляди домове в Судан
Вучич праща сръбски хеликоптери да гасят пожарите в Гърция
Вучич праща сръбски хеликоптери да гасят пожарите в Гърция