НОВИНИ

Румънският премиер поиска пълно разследване на случая с рухналия мост

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:42, 11.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Пълно разследване на случая с рухналия мост в североизточния окръг Нямц поиска румънският премиер Николае Чука. Мостът се срути едва половин година след основен ремонт за 8 млн. леи. За ремонта е отговарял Окръжният съвет, чийто председател Йонел Арсене е известен местен олигарх и през април беше осъден по обвинения за корупция.

216-метровият мост над река Сирет е рухнал, когато по него са минавали камион и лека кола, съобщи полицията. Няма жертви, пострадал е само един от шофьорите.

Местните хора не вярват на очите си:

Да стане такова нещо след основен ремонт. Нямам думи. Ако мостът беше оставен в предишното си състояние, нямаше да рухне.

От самото начало казах, че той няма да издържи дълго и ще се срути. Това и стана.

Мостът не е обновяван близо половин век, но миналата година е ремонтиран със средства по национална програма в размер на над 1,5 млн. евро.

След инцидента Министерството на развитието съобщи, че строителните работи не са били довършени и не е трябвало да пускат движение по моста. За него обаче отговаря Съветът на окръг Нямц. При откриването му миналата есен председателят на съвета Йонел Арсене е уверил, че са направени нужните изпитвания за издръжливост.

Румънски медии припомнят, че политикът от социалдемократическата партия е влиятелна фигура в региона, наричан "барона на Нямц". През април тази година той е осъден на 8 години и 4 месеца затвор по обвинения за корупция.

Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния съобщи, че е открила наказателно производство по случая със срутения мост. Премиерът Николае Чука е поискал от Министерството на отбраната да се заеме със спешното възстановяване на транспорта в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметник на американския журналист Макгахан край Созопол
Откриха паметник на американския журналист Макгахан край Созопол
България е бронзов медалист от Европейското по минифутбол
България е бронзов медалист от Европейското по минифутбол