НОВИНИ

След визитата на канцлера Шолц: Има ли напредък в отношенията ни със Скопие

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:46, 11.06.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Според него това съгласие може да бъде постигнато в рамките на френското председателство на Евросъюза, което приключва в края на юни. Премиерът Кирил Петков припомни условията на България за падане на ветото ни.

Западните Балкани и тяхното приемане в Европейския съюз са нещо изключително важно за Германия, заяви канцлерът. Той каза още, че знае, че освен за Европа разширяването на съюза е важен въпрос и за България, но и че страната ни настоява за гаранции по отношение на Република Северна Македония.

Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, но нашият опит показва, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Смятам, че има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас до края на френското председателство и се надявам да постигнем напредък, заяви Шолц.

Премиерът Кирил Петков е заявил в разтовора, че към този момент Бълагрия има три основни приоритета, за които ЕС трябва да бъде част от гаранцията, за да има стъпки напред в отношенията със Северна Македония.

Първото нещо е да видим всички възможности през европейски процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, за да може да защитим правата на българите там. Едновременно с това имаме рамкова позиция и договор за добросъседство. Така че всяко едно възможно решение трябва да включва тези три приоритета на България, заяви Кирил Петков.

Германският канцлер се съгласи, че условията на България трябва да бъдат изпълнени.

Мисля, че България и Република Северна Македония са узрели вече да тръгнат по този път.

Олаф Шолц и Кирил Петков са обсъдили и войната в Украйна и възможността за общи усилия за преодоляването на проблемите в Европа.

Олаф Шолц се срещна с Румен Радев

Германският канцлер беше посрещнат и от държавния глава. Двамата обсъдиха двустранните отношения, задълбочаване на икономическо и инвестиционно сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз както и европейската перспектива на Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев пребори Манарино за място на финала в Хертогенбос
Медведев пребори Манарино за място на финала в Хертогенбос
Шарл Льоклер грабна полпозишън за Гран При на Азербайджан
Шарл Льоклер грабна полпозишън за Гран При на Азербайджан