НОВИНИ

Русе разработва програма за справяне с фините прахови частици

русе разработва програма справяне фините прахови частици
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 03.06.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Русе е една от общините с влошено качество на въздуха по отношение на фините прахови частици. Затова през следващите 5 години ще се разработва програма за подобряването на тези параметри.

За проекта е осигурено европейско финансиране в размер малко над 109 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ.

Програмата е насочена само за намаляване на наднорменото разпространение на фини прахови частици, тъй като по останалите измервани показатели, въпреки недоволството на русенци за периодично обгазяване на града, няма отчетени замърсявания над нормата.

При изготвянето на самата програма ще се извърши локализация на замърсяването, произхода и източниците му, каза Василена Николова, началник на отдел „Екология” в Община Русе.

Василена Николова – началник отдел „Екология”: Основните източници на фини прахови частици – основно това е прахът от автомобилите, от битовото отопление, и от промишлеността , в частност най-големия дял има Топлофикация Русе, тъй като самото производство е такова. Успокоително е, че през последните години – 2017, 2018 и 2019 г. се наблюдава тенденцията за намаляване на замърсяването от фини прахови частици 10 и 2,5 микрограма на кубичен метър, но въпреки всичко не сме достигнали нивата, които са определени в законодателството за определения брой превишавания.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси и компания отказали ново намаление на заплатите
Меси и компания отказали ново намаление на заплатите
Закриват Центъра за бездомни в "Захарна фабрика" след протест в квартала
Закриват Центъра за бездомни в "Захарна фабрика" след протест в квартала