НОВИНИ

Русия е използвала касетъчни боеприпаси срещу Одеса, твърди Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:24, 30.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Одеса
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия е използвала касетъчни боеприпаси сред ракетите, изстреляни при нападението срещу украинския пристанищен град Одеса, твърди Украйна. При атаката загинаха петима души, а над 30 са ранени.

В Одеса, където живeят десетки хиляди българи, днес е ден на траур.

Според украинските власти атаката е извършена с балистична ракета "Искендер" с касетъчна бойна глава. Поразен е дворецът на студентите към Одеската юридическа академия, по-известен като "Замъка на Хари Потър".

"Пред очите ми беше свалена ракета, точно пред мен. Вратите ми бяха взривени и стъклото трепереше. И тогава видях горящата сграда. Искахме да отидем там да се разходим, но слава богу, че не го направихме", разказва Мария, жител на Одеса.

Украинската прокуратура обвини руските военнослужещи, че умишлено са използвали касетъчните боеприпаси, за да убият възможно най-голям брой цивилни. Поразени са и няколко жилищни сгради.

"Къщата на родителите ми е в руини. Те бяха в паника и се втурнаха навън. Всичко беше в пламъци. Тогава пристигнаха спасители и евакуираха хората", разказва Олександър, жител на Одеса.

Сред пострадалите има и деца на 16 и 5 години, както и бременна жена.

В болница остават 23-има от ранените. Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

В самия град Одеса българите са между 50 000 и 60 000.

Градът е честа мишена на руски ракетни атаки и атаки с дронове, по-специално пристанищната му инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зинедин Зидан: Байерн Мюнхен срещу Реал Мадрид има статут на европейска класика
Зинедин Зидан: Байерн Мюнхен срещу Реал Мадрид има статут на европейска класика
Левски представя на 15 май документален филм "История на бъдещето" за волейболния шампион за мъже и бронзовите медалистки при жените
Левски представя на 15 май документален филм "История на бъдещето" за волейболния шампион за мъже и бронзовите медалистки при жените