НОВИНИ

Русия обвини Турция в нарушаване на споразуменията за размяна на военнопленници заради освободените украински бойци

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 09.07.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Кремъл обвини Турция в нарушаване на споразуменията за размяна на военнопленници, след като снощи украинският президент Володимир Зеленски се завърна заедно с освободени петима командири, които ръководеха миналогодишната отбрана на пристанищния Мариупол - най-големият град, превзет от руската армия. Някои от освободените украински бойци са членове на батальона "Азов".

Володимир Зеленски приветства петимата бойци на летището в Истанбул, преди заедно да се качат на чешкия самолет и да отпътуват към родната Украйна.

В Лвов те бяха посрещнати като герои.

"Те се биха за Украйна, оцеляха при руски плен, прекараха над 300 дни в Турция. Време е да си бъдат у дома", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Хиляди цивилни граждани загинаха в Мариупол, когато руските сили опустошиха града по време на тримесечната обсада. Украинските защитници се задържаха в тунели и бункери под стоманодобивния завод "Азовстал", докато през май миналата година Киев най-накрая им нареди да се предадат. Москва освободи някои от тях през септември при размяна на пленници, договорена с посредничеството на Анкара. Условията ѝ изискваха командирите да останат в Турция до края на войната. Сред войниците е и Денис Прокопенко - командир на полка "Азов".

Денис Прокопенко - командир на полка "Азов": "От днес нататък ще продължим да се бием с вас. Със сигурност ще имаму думата в тази битка. От днес най-важното е, че украинската армия пое стратегическата инициатива на фронтовата линия и с всеки изминал ден напредваме и унищожаваме врага".

Володимир Зеленски не обясни как се стигна до прибирането на 5-мата украински войници, няма коментар и от Турската дирекция за комуникации, само вчера на брифинг между Зеленски и Реджеп Ердоган, турският президент спомена, че размяната на военнопленици е в дневния ред на срещата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "връщането на "главатарите на азовците“ от Турция в Украйна не е нищо повече от пряко нарушение на условията на съществуващите споразумения. Освен това в този случай условията бяха нарушени както от украинска страна, така и от турска страна“, коментира Песков. По думите му Русия не е била информирана за връщането на командирите в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар горя край Бургас
Голям пожар горя край Бургас
Джо Байдън потегли на 5-дневна обиколка в Европа
Джо Байдън потегли на 5-дневна обиколка в Европа