НОВИНИ

Русия за решението да покани делегация на Хамас в Москва: Трябва да се чуят всички страни в конфликта

русия решението покани делегация хамас москва чуят всички страни конфликта
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:36, 27.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Русия защити решението си да покани делегация на Хамас в Москва въпреки острите критики на Израел и заяви, че е нужно да се поддържа връзка с всички страни в израелско-палестинския конфликт, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че делегацията на палестинското движение се е срещнала с представители на руското външно министерство, но не и с президента Владимир Путин или други официални лица от Кремъл.

"Смятаме, че е нужно да продължим контактите си с всички страни в конфликта и, разбира се, ще продължим диалога и с Израел", заяви той пред репортери.

Русия поддържа връзки с всички ключови играчи в Близкия изток, включително с Израел, Иран, Сирия, Хамас и подкрепяната от Запада Палестинска автономия, която се ползва с права на ограничено самоуправление в условията на израелската окупация на Западния бряг.

Песков добави, че няма опасност Русия да бъде въвлечена в конфликта, след като по-рано днес американски изтребители бомбадираха складове с оръжие и боеприпаси в Сирия в отговор на нападенията срещу сили на САЩ от подкрепяни от Иран групировки. Но говорителят на Кремъл добави, че американските удари ще нагнетят още напрежението в региона.

Иранският заместник външен министър по политическите въпроси Али Багери Кани се е срещнал вчера в Москва с представители на Хамас, предаде ТАСС.

Тази среща вероятно също ще бъде остро осъдена от Израел, който вчера окачестви решението на Русия да покани представители на палестинското движение в Москва като "действие в подкрепа на тероризма" и призова делегацията да бъде изгонена от Москва, отбелязва Асошиейтед прес.

Не е ясно дали представителите на Русия, Иран и "Хамас" са имали обща среща.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабела Шиникова отпадна във втория кръг на тенис турнир в Португалия
Изабела Шиникова отпадна във втория кръг на тенис турнир в Португалия
ЦИК: Ключът, с който се подписва софтуерът за машините, се състои от три части
ЦИК: Ключът, с който се подписва софтуерът за машините, се състои от три части