НОВИНИ

Руският съд потвърди ефективната присъда на Навални

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:27, 20.02.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Намали обаче срока с 6 седмици. Така опозиционерът ще трябва да остане зад решетките около две години и половина. Друг московски съд призна Алексей Навални за виновен по дело за клевета срещу 94-годишен военен ветеран, подкрепил във видеоклип промените, предложени от президента Владимир Путин.

Навални заяви, че не е нарушавал условията по гаранцията, както постанови предишната съдебна инстанция, но напразно. От самото начало той определя присъдата срещу него като политически мотивирана, а сега заяви, че го поддържат вярата му в Бога и убеждението, че каузата му е справедлива. Опозиционният лидер посочва, че целият свят е знаел къде е - на лечение в Германия след отравяне, вероятно с боен токсин Новичок. В заключителното си изказване Навални посочи, че иска да направи Русия щастлива, защото тя има всичко, но е нещастна. Той се позова на руската литература, където са описани много нещастия и страдания.

"Затова предлагам да сменим лозунга. Русия трябва да е не само свободна, но и щастлива. Русия ще бъде щастлива", заяви Навални.

Прокуратурата изтъкна, че Навални е нарушавал многократно условията по условната си присъда.

"От хоспитализацията на Навални на 20 август в берлинската клиника "Шарите", углавно-изправителната инспекция преустанови надзора над условно осъдения заради лечение. Но и преди 20 август Алексей Навални е нарушавал условията на пробацията седем пъти", заяви прокурор Екатерина Фролова.

Алексей Навални - катализатор на международни процеси и събития

Защитата на Навални определи съдебното решение като "очаквано, но незаконно".

"Ако бяха приети доводите на Европейския съд по човешките права, Навални сега щеше за е свободен", заяви адвокатът на Навални Вадим Ковзев.

Кремъл заяви, че политическото бъдеще на Алексей Навални не е работа на властта.

"Имаме законодателство, което регулира процедурата за участие на гражданите в изборния процес, дава им права да избират и да бъдат избирани. Това се отнася за всички без загубени права в съответствие с руския закон. Няма други критерии, всички имат равни права и отговорности", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл отбеляза, че властта в Русия има много политически опоненти и това е част от нормалния политически процес.

Случаят "Навални" - саможертва на лидер или част от спектакъл на Кремъл

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки от желаещи да се ваксинират в съботния ден в столицата (ОБЗОР)
Опашки от желаещи да се ваксинират в съботния ден в столицата (ОБЗОР)
Роднини на починалото от токов удар момче протестираха пред Народното събрание
Роднини на починалото от токов удар момче протестираха пред Народното събрание