НОВИНИ

Събитията на 2022: Как се отрази спирането на руския газ в България?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:50, 31.12.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път от 48 години на 27 април България официално спря да получава руски газ - като изключим, разбира се, газовата криза от 2009 година, когато Русия спря газа за Украйна.

"В интерес на истината си мислехме, че това е шега", заяви Людмил Йоцов, бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз".

"Вие не сте вярвали, но като ръководител на голямата газова компания на България, е трябвало да се задействате", каза Иван Иванов, председател на КЕВР.

"Булгаргаз" не успя да реагира толкова бързо и се наложи да купува спешно и скъпо втечнен газ. Цените се увеличиха не само у нас, но и в региона заради увеличеното търсене. През септември цената на газа, одобрена от КЕВР, удари абсолютен рекорд от над 353 лева за мегаватчас.

"В момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие във формат на водената война, а не правно-търговско отношение. България няма да води преговори под натиск и с наведена глава", заяви тогавашният министър на енергетиката Александър Николов.

Успоредно с цената на газа, растеше и цената на тока. Постигнат беше рекорден износ, държавната енергетика се оказа с много пари, закъсалата допреди това централа ТЕЦ "Марица изток 2" заработи отново и то - на печалба. Но цената се оказа непосилна за бизнеса.

"Цената за юли беше рекордно висока, става въпрос за над 650 лева за мегаватчас. Много предприятия ще се изправят пред избора какво да платят - заплати, за да има хората с какво да живеят, или електроенергия, за да не им бъде спрян токът", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Бизнесът получи своята подкрепа. Заработи схема - изземане на печалбите в държавната енергетика и връщане на бизнеса. Очаква се тя да продължи и през следващата година.

Също през тази година България успя да поеме ангажимент пред Европейския съюз за затваряне на половината въглищни централи до 2026 година като в замяна ще получи пари по Плана за възстановяване и развитие. Оказа се обаче, че това би било доста рисково.

"Много внимателно трябва да се подхожда с въпроса за затваряне на мощности, ние просто няма да имаме ток. Ние няма откъде да внесем ток от съседните държави, защото просто те всички внасят от нас", посочи служебният министър на енергетиката Росен Христов през ноември.

Пред затваряне тази година се оказа и най-голямата рафинерия в България - "Лукойл Нефтохим Бургас" - заради санкциите на Европейския съюз. България получи разрешение да внася руски петрол, но дружеството няма къде да реализира продукцията си и все още не е ясно дали догодина ще имаме проблем с доставката на горива и на какви цени ще ги получаваме.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анчелоти: Мисля, че ще станете свидетели на един различен Карим Бензема през 2023 г.
Анчелоти: Мисля, че ще станете свидетели на един различен Карим Бензема през 2023 г.
Рафаел Надал претърпя поражение от Камерън Нори с 6:3, 3:6, 4:6 в мач от United cup
Рафаел Надал претърпя поражение от Камерън Нори с 6:3, 3:6, 4:6 в мач от United cup