НОВИНИ

Салвадор Иля застана начело на регионалното правителство на Каталуния

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:42, 10.08.2024
Чете се за: 01:47 мин.
По света

Политикът социалист Салвадор Иля днес официално встъпи в длъжност начело на регионалното правителство на Каталуния по време на церемония в правителствения дворец в Барселона, предаде ДПА.

"Встъпвайки в длъжност днес, аз наследявам и надеждите на народа на Каталуния", заяви 61-годишният Иля, чието име нашумя, когато той беше министър на здравеопазването на Испания по време на пандемията от коронавирус.

Снимки: БТА и БГНЕС

Встъпването в длъжност се състоя само два дни, след като лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, срещу когото има издадена заповед за арест, произнесе реч в центъра на Барселона. След това той избяга въпреки силното полицейско присъствие. Пучдемон написа вчера в социалната платформа "Екс", че се е завърнал в Белгия, където пребивава основно след първоначалното си бягство през 2017 г.

В началото на церемонията по встъпването си в длъжност Иля изрази помирително отношение спрямо своите предшественици сепаратисти.

"Не се съмнявам, че всички предишни ръководители са встъпили в длъжност с най-добри намерения да направят Каталуния по-добра страна", каза той, като спомена сред тях и Пучдемон.

Иля е първият политик от много време насам, който заема поста, като същевременно се противопоставя на отцепването на региона, отбелязва ДПА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив спечели гостуването си на Берое с голове след почивката
Локомотив Пловдив спечели гостуването си на Берое с голове след почивката