НОВИНИ

Самолети на НАТО прехванаха руски разузнавателен самолет над Балтийско море

Самолети на НАТО прехванаха руски разузнавателен самолет над Балтийско море
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:28, 10.08.2024
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Заради руски разузнавателен самолет, летящ в региона на Балтийско море, бяха вдигнати във въздуха изтребители от няколко страни от НАТО, предаде ДПА.

Прехващачи от Северна Германия, Швеция и мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство в Балтийско море (Baltic Air Policing) са излетели, за да подсигурят въздушното пространство на алианса и да съпровождат руския морски разузнавателен самолет Ил-20М, докато той напусне района, съобщиха днес германските военновъздушни сили в публикация в "Екс".

"Самолетът е летял без полетен план и не е поддържал контакт с гражданския контрол на въздушното движение", се допълва в съобщението.

Русия използва международното въздушно пространство за военни полети в съответствие с приложимото авиационно законодателство, отбелязва ДПА.

Германските въоръжени сили обаче заявиха, че руските военни самолети почти винаги летят без идентификационен сигнал от транспондерите си, което ги прави невидими за гражданския контрол на въздушното движение.

Маршрутите им доближават руските самолети до въздушното пространство на НАТО, без да го нарушават на практика. Предполага се, че Москва използва полетите, за да тества реакциите на алианса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на Игрите - 10.08.2024 г., 19:00
Днес на Игрите - 10.08.2024 г., 19:00