НОВИНИ

САЩ обяви нови правила за круизите

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:33, 06.04.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
сащ обяви правила круизите
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В Европа затягане и облекчаване на карантинни мерки. Португалия отваря заведенията, които имат открити части, и музеите и училищата за начален и среден курс. От днес може да се ходи на фризьор в Дания, но само с ваксинационен паспорт.

Испания ускорява процеса по ваксиниране. А във Франция Стад дьо Франс ще се превърне във ваксинационен център.

В Австрия властите обмислят следващите си действия за справяне с пандемията.

В Република Северна Македония от днес ще действа вечерен час. В Индия - рекорден брой новозаразени за 24 часа. А от 19 април движението между Австралия и Нова Зеландия ще е възможно без карантина.

Съединените щати вече имат координатор за глобален отговор на COVID-19. Според Гейл Смит предизвикателствата в момента са две - овладяване на заразата и работа за превенция и навременна реакция при следваща пандемия. А държавният секретар, който представи Смит, заяви, че Вашингтон се ангажира да помогне за ваксинацията в световен мащаб.

"Доставките на ваксини у нас стават все по-сигурни, за това изучаваме възможностите за споделянето им с други държави. Вярваме, че можем да направим много повече на този фронт. Знам, че много страни молят Съединените щати да направят повече, някои с нарастващо отчаяние заради ситуацията с Ковид на местно ниво. Чуваме Ви и обещавам да действаме възможно най-бързо", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

А Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ представиха нови правила за круизните пътувания. Докладите за случаите на възможни инфекции вече ще са ежедневни, а не на седмична база. Тестването на екипажите ще се извършва според моментната ситуация.

Трябва да бъде изготвена стратегия за ваксинирането на всички екипажи и наземният персонал по пристанищата, и това е едно от условията за възобновяване на плаването с цел туризъм. Това е първата редакция на документа на агенцията от октомври миналата година.

Следващата стъпка ще бъде "тестов" круиз, за да се види как екипажите - на вода и суша, се справят с Ковид-изискванията. В тези плавания ще участват доброволци, преди на борда на круизните кораби да се качат хора, които са си платили. Кога обаче ще бъде възможно отново да се плава с луксозните лайнери все още не е ясно.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че ще има допълнителна информация, въпреки, че браншът се подготвя да възстанови дейността си през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА решава за домакините и публиката на Евро 2020 на 20 април
УЕФА решава за домакините и публиката на Евро 2020 на 20 април
Адриан Андреев срещу бивш №1 на турнира в Португалия
Адриан Андреев срещу бивш №1 на турнира в Португалия