САЩ се изтеглят от Ирак до края на годината

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:26, 27.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Американските бойни подразделения ще напуснат Ирак до края на годината, но Съединените щати ще продължат да обучават и подпомагат със съвети иракската армия.

Новината съобщи президентът Джо Байдън след разговори с иракския премиер Мустафа ал Кадими в Белия дом. В Ирак сега се намират около 2 500 американски войници, които оказват съдействие на местните сили за сигурност за справяне с остатъците от групировката "Ислямска държава".


"Подкрепяме укрепването на иракската демокрация и провеждането на избори през октомври. Оставаме ангажирани и по нашето сътрудничество в областта на сигурността. Общата ни борба с "Ислямска държава" е от ключово значение за стабилността на региона", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

"Нашите отношения днес са по-силни отвсякога. Партньорството ни обхваща икономика, околна среда, здравеопазване, образование, култура и много други сфери. Очаквам да работя с Вас, г-н Президент, за още по-тясно сближение на нашите страни в полза на Ирак и Съединените щати", заяви премиерът на Ирак Мустафа ал Кадими.

Американското бойно изтегляне от Ирак е опит за оказване на политическа подкрепа на иракския премиер. Военното присъствие на САЩ в Ирак се превърна в голям въпрос след ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани и лидера на проиранската шиитска милиция, след удар на американски дрон в Багдад миналата година. Проиранските политически партии поискаха изтегляне от Ирак на всички сили от глобалната коалиция срещу "Ислямска държава".

Американският президент Байдън обяви тази година изтегляне и от Афганистан, а сега прекратява още една война, започната от президента Джордж Буш-младши. Съединените щати нахлуха в Ирак през 2003 г. с цел сваляне на режима на Саддам Хюсеин и ликвидиране на оръжията му за масово поразяване. Впоследствие се оказа, че такъв арсенал не съществува. Буш-младши обеща "свободен и мирен Ирак", но страната потъна в кървав конфликт. Бойните американски части вече веднъж напуснаха Ирак през 2011 г., но се върнаха по искане на Багдад три години по-късно, когато "Ислямска държава" превзе големи части от страната.

След свалянето на Саддам Хюсеин, Иран засили своята регионална експанзия, инфилтрира свои кадри в иракските сили за сигурност и политика и има силен глас в иракския парламент. Според наблюдатели американското изтегляне от Ирак устройва Техеран в стремежа му да стане водеща сила в Близкия изток.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пловдивски полицаи засякоха шофьор с 4,37 промила алкохол
Пловдивски полицаи засякоха шофьор с 4,37 промила алкохол
Първо заседание на комисията за разследване на полицейско насилие и прилагане на СРС-та
Първо заседание на комисията за разследване на полицейско насилие и прилагане на СРС-та