НОВИНИ

Състоянието на Ким Чен-ун остава обвито в мистерия

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:28, 26.04.2020
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Какво е състоянието на севернокорейския лидер Ким Чен-ун? Въпросът остава без ясен отговор, след като снощи различни уебсайтове го обявиха за мъртъв, без обаче да могат потвърдят новината.

Днес държавни медии в Пхенян предадоха поздрави от името на лидера към строители в северен град, но без да уточняват кога са отправени.

Въпросът кой би го наследил е особено важен заради започналото затопляне в отношенията със Запада след срещите с президента Тръмп.

Спекулациите около здравето на Ким Чен-ун започнаха на 15 април, когато той не се появява на събитие, което досега не е пропускал - годишнината от раждането на дядо му и основател на Севернокорейската народно-демократична република Ким Ир-сен.

Дни по-късно южнокорейско издание съобщи, че Ким Чен-ун е претърпял сърдечносъдова операция и е в тежко състояние. Сеул и Пекин официално изразиха съмнения, че това е вярно.

Снощи хонконгска телевизия съобщи, че Ким е мъртъв след неуспешна сърдечносъдова интервенция. Японско издание пък обяви, че е в кома и стигна до детайли относно хода на операцията, като това, че ръцете на хирурга треперели и той бил много нервен. Авторът на статията се позовава на китайски партиен източник.

Официално се съобщава, че няма забеляза необичайна дейност в Северна Корея. В четвъртък и президентът Доналд Тръмп коментира темата.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Надявам се, че това е неточен репортаж. Имам добри отношения с Ким Чен -ун и се надявам, че той е добре.

И все пак - къде е Ким Чен-ун? Той не е появявал публично от 11 април. Засечен е обаче прочутият му влак - сателитни снимки показват, че на 21 и 23 април е бил на гара, запазена само за семейството на лидера, в курорт на източното крайбрежие.

За Ким Чен-ун се знае малко. Смята се, че е на 36 години. Трето поколение от династията Ким, която управлява страната с железен юмрук. Пое властта след смъртта на баща си през 2011 г. Предполага се, че заедно със съпругата си Ри Сол - джу имат три деца. Най- малкото е родено през 2017, а най- голямото е момче на 10 години. Това означава, че ако планът е синът му да го наследи във властта, известно време реалното управление ще е в ръцете на други фигури.

През последните две години неизменно до Ким при всички важни публични прояви е сестра му - Ким Йо-чен, на 31 години. Официално, заместник-председател на Централния комитет на управляващата партия, неофициално - дясна ръка на брат си. Поверени са й отговорни функции по контрол във важни сфери.

Другата ключова фигура в обкръжението на лидера е Чхуе Рьонг-хе, председател на предизиума на Народното събрание. Очакванията са той и бившият премиер Пак Пон-джу, който стои зад някои политики за бавно отваряне към пазарна икономика, да останат в ядрото на властта в Пхенян.

Въпросът кой би наследил Ким Чен-ун е от изключителна важност, тъй като по време на управлението му арсеналът от ядрени оръжия и балистични ракети на страната нарасна значително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава дали да остави в ареста певицата ЛиЛана
Съдът решава дали да остави в ареста певицата ЛиЛана
Заради вируса: Босилеград откъснат от света - как живеят българите там
Заради вируса: Босилеград откъснат от света - как живеят българите там